ATAC ARMAT la o clinică din SUA: Trei persoane au fost ucise şi nouă rănite - VIDEO

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 28 noiembrie 2015 91 afişări

Un bărbat înarmat care a deschis focul într-o clinică de planificare familială a fost arestat vineri după ce s-a angajat într-un schimb de focuri cu autorităţile, o confruntare care a durat mai multe ore şi în care trei persoane au fost ucise, iar alte nouă rănite, potrivit poliţiei, relatează AP.

Un ofiţer de la Universitatea Colorado, cu sediul la Colorado Springs, se află printre persoanele ucise, a anunţat poliţia. Doi civili au fost de asemenea ucişi, iar alţi nouă au fost răniţi, inclusiv cinci ofiţeri de poliţie.

Un oficial din cadrul forţelor de ordine l-a identificat pe atacator drept Robert Lewis Dear din North Carolina. Oficialul, la curent cu cazul în mod direct, a vorbit sub protecţia anonimatului deoarece nu a fost autorizat să stea de vorbă cu presa despre ancheta în curs. Alte detalii despre atacator, care a fost reţinut, nu sunt încă disponibile.

Autorităţile au anunţat că nu cunosc motivul atacului sau dacă atacatorul are vreo legătură cu clinica de planificare familială.

"Nu avem nicio informaţie despre mentalitatea, ideile sau ideologia acestei persoane", a declarat locotenentul de poliţie Catherine Buckley.

Clinica de planificare familială a anunţat, într-un comunicat, că nu cunoaşte circumstanţele sau motivele din spatele atacului de la Planned Parenthood din Colorado Springs sau dacă organizaţia a fost ţinta.

Timp de mai multe ore, focuri de armă erau singurul indiciu pe care poliţia l-a avut că atacatorul se afla în clădire, a declarat Buckley. Poliţişti au reuşit să stabilească un contact strigând la el şi convingându-l să se predea după aproximativ cinci ore de la începutul atacului, a spus ea.

Înregistrări video de la The Denver Post surprind un bărbat înalt, purtând un tricou alb, escortat de poliţie în timp ce ningea şi era frig, vineri seara.

Imediat după dispariţia ameninţării, autorităţile şi-au concentrat atenţia asupra inspectării unor obiecte nespecificate pe care atacatorul le-a lăsat în exteriorul clădirii şi pe care le-a cărat înăuntru în saci.

Departamentul de Poliţie al Universităţii Colorado din Colorado Springs l-a identificat pe ofiţerul ucis ca fiind Garrett Swasey, în vârstă de 44 de ani, un veteran care făcea parte de şase ani din forţele de ordine. El era totodată un lider la Hope Chapel, o biserică în nordul Colorado Springs.

Swasey şi soţia sa au fost "hărăziţi cu un suflet de servitori ai Domnului şi sunt o dovadă a harului lui Dumnezeu", potrivit site-ului bisericii.

Cei doi creşteau un fiu şi o fiică, potrivit aceleiaşi surse.

Niciun detaliu nu era disponibil despre civilii ucişi în atac, dar poliţia a anunţat că starea celor nouă răniţi era bună.

Focurile de armă de la clinică i-au obligat pe oameni să fugă să se adăpostească. Jennifer Motolinia s-a ascuns după o masă, în clinică, şi l-a sunat pe fratele ei, Joan, care a spus că a auzit multiple focuri de armă în fundal.

"Îmi spunea să am grijă de copiii ei, pentru că ea o să fie ucisă", a declarat Joan Motolinia referindu-se la sora sa, mamă a trei copii.

El s-a dus repede către clinică, dar un baraj al poliţiei nu i-a permis să se apropie.

"Oameni trăgeau sigur. Am auzit pe cineva trăgând. Au fost multe focuri de armă. Ea era calmă, încerca să se ascundă de aceşti oameni", a declarat el.

Poliţia din clădire a cerut personalului şi pacienţilor să urce la etajul doi, fără să spună de ce, i-a spus angajata Cynthia Garcia soacrei sale, Tina Garcia.

După aceea Cynthia Garcia a auzit focuri de armă, dar nu-şi dădea seama de unde veneau, a declarat Tina Garcia pentru The Associated Press.

Poliţia a instituit un perimetru de securitate în jurul clinicii, unor cabinete medicale vecine şi unui centru comercial. Autorităţile au ordonat celor din zonă să se adăpostească acolo unde se aflau.

Denise Speller, managera unui salon de coafură din apropiere, a declarat că a auzit până la 20 de împuşcături în mai puţin de cinci minute.

Ea a declarat pentru publicaţia The Gazette că a văzut doi ofiţeri în apropierea filialei unei bănci, nu departe de clinică.

Unul dintre ofiţeri a părut să cadă la pământ, iar celălalt a îngenunchiat să-l ajute, dup care a încercat să-l ducă la adăpost în spatele unei maşini de patrulare, a spus ea. Alt ofiţer i-a spus lui Speller să se adăpostească în clădire.

"Suntem în continuare destul de speriaţi", a declarat Speller la telefon, blocată în continuare în salon. "Tremurăm", a adăugat ea.

Shelley Satulla a declarat că a văzut cum cinci sau şase persoane, întinse pe targă, erau introduse în ambulanţe parcate lângă centrul comercial King Soopers, în apropiere de clinică.

Mike Pelosi, care lucrează la un magazin de delicatese în apropiere de magazinul alimentar King Soopers, a declarat că a auzit la sistemul de amplificare din magazin, chiar înainte de prânz, că nimeni nu putea părăsi magazinul.

Locul unde a avut loc atacul se află la mai puţin de nouă kilometri de strada pe care un bărbat a împuşcat mortal două din trei persoane, după care a fost ucis într-un schimb de focuri de armă cu poliţia, de Halloween.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
ATAC,
CLINICĂ
/actualitate/atac-armat-la-o-clinica-din-sua-trei-persoane-au-fost-ucise-si-noua-ranite-video-14902686
14902686
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.