AstraZeneca renunţă la discuţiile cu Uniunea Europeană: Reprezentanţii companiei au anunţat de dimineaţă că nu vor participa la şedinţa privind întârzierea vaccinurilor anti-COVID

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 27 ianuarie 2021 34 afişări

AstraZeneca renunţă la discuţiile cu Uniunea Europeană: Reprezentanţii companiei au anunţat de dimineaţă că nu vor participa la şedinţa privind întârzierea vaccinurilor anti-COVID

AstraZeneca a abandonat discuţiile cu Uniunea Europeană privind amânarea vaccinurilor anti-COVID-19, a declarat Dana Spinant, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit Deutsche Welle.

„Reprezentanţii AstraZeneca au anunţat de dimineaţă că nu vor participa la întâlnire”, spune Spinant.

Totuşi, un oficial de rang înalt al Comisiei, citat de DW, spune că firma va participa la discuţii „la momentul potrivit”, iar un purtător de cuvânt din cadrul grupului anglo-suedez a declarat că reprezentanţii companiei vor intra în şedinţă „în cursul zilei de azi”.

Executivii trebuiau să discute cu oficialii Comisiei Europene pe baza întârzierilor vaccinurilor de combatere a coronavirusului. De asemenea, Agenţia Europeană a Medicamentelor urmează să ia o decizie în ceea ce priveşte aprobarea serului în cadrul blocului comunitar.

Zilele trecute, Uniunea Europeană a declarat că „toate companiile care produc vaccinuri anti-COVID-19 în UE vor trebui să notifice din timp autorităţile europene dacă plănuiesc să îşi exporte vaccinurile în ţări din afara blocului”, decizie luată în urma tensiunilor cu AstraZeneca.

„Producţia este cu două luni în urmă (...) Este complicat, mai ales în fazele iniţiale când trebuie să rezolvăm o mulţime de probleme. Însă dacă vom livra cantitatea de doze în februarie, nu va fi un volum scăzut”, spune CEO-ul AstraZeneca, Pascal Soriot.

Anterior, compania farmaceutică a declarat că va reduce numărul de doze pe care intenţionează să le livreze în T1/2021, de la 80 de milioane la 31 de milioane de doze, reprezentând o scădere de circa 60%.

În plus, producătorul de medicamente a trebuit să îşi apare vaccinul împotriva rapoartelor conform cărora nivelul de eficienţă al serului nu ar fi la fel de mare pentru vârstnici. Ziarele germane Bild şi Handelsblatt au scris săptămâna trecută că vaccinul creat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford ar avea o eficienţă cu 8-10% mai slabă pentru oamenii trecuţi de 65 de ani. Publicaţiile au citat mai multe surse din interiorul guvernului de la Berlin.

Însă ieri, ministerul sănătăţii din Germania a declarat că nu poate confirma rapoartele ziarelor. „În plus, studiile sunt evaluate în prezent de Agenţia Europeană a Medicamentelor şi se ştia încă din toamnă că au participat mai puţine persoane vârstnice în cadrul testelor clinice efectuate de AstraZeneca”, spune ministerul, adăugând că statisticile au fost modificate intenţionat.

„Rapoartele sunt complet incorecte. În noiembrie, am publicat o serie de date în The Lancet care demonstrează că adulţii au prezentat un răspuns imun puternic în urma vaccinării. 100% dintre persoanele vârstnice au generat anticorpii necesari după administrarea celei de-a doua doze,” a declarat grupul anglo-suedez.

Acum, compania lucrează în regim „24/7 pentru a elimina dificultăţile din procesele de producţie a vaccinului”, spune Pascal Soriot, subliniind faptul că Uniunea Europeană a semnat prea târziu contractele, ceea ce a limitat perioada de soluţionare a problemelor.

„Cu Marea Britanie am avut o perioadă mai lungă cu aproximativ trei luni pentru repara erorile”, a adăugat Soriot.

UE, cu o populaţie de 450 de milioane de cetăţeni, a rămas în urma unor ţări precum Regatul Unit şi Israel în ceea ce priveşte rata de imunizare. Până acum au fost înregistrate de-a lungul Uniunii peste 400.000 de decese provocate de virusul SARS-CoV-2.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
uniunea europeana,
astrazeneca,
vaccinuri,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.