Astăzi s-a lansat noul Windows

Postat la 29 iulie 2015 757 afişări

Astăzi s-a lansat noul Windows

Astăzi Microsoft lansează Windows 10, iar utilizatorii de Windows 7 sau 8 vor trece la următoarea variantă fără să-i coste un ban, upgradarea fiind gratuită.

Trebuie precizat, totuşi, că nu toţi doritorii vor putea trece la Windows 10, acesta fiind lansat treptat de către Microsoft.

Noul sistem de operare reuneşte sub pălăria aceleiaşi platforme familia de produse Windows, pentru PC, Mobile, Embedded, ba chiar şi Xbox One sau zona Surface. Windows 10 are o arhitectură universală, care va permite trecerea lejeră de la utilizarea cu mouse şi tastatură la cea touch şi va integra câteva facilităţi noi, cum este asistentul personal Cortana, un sistem de notificare care poate lucra cu mai multe dispozitive sau funcţiile din Xbox Live. De menţionat este faptul că asistentul personal, Cortana, nu va fi disponibil în România.

Windows 10 se prezintă mai deştept şi mai frumos, acesta trecând printr-o serie de modificări de la versiunea anterioară.

În primul rând, butonul de Start va reveni în colţul din stânga jos al ecranului, după ce acesta dispăruse în Windows 8, iar acesta va fi însoţit de o serie de îmbunătăţiri, o combinaţie între meniul clasic şi tilele folosite în versiunea actuală a sistemului de operare.

Locul cunoscutului Internet Explorer este luat de Microsoft Edge, noul browser web al sistemului de operare; Testele au arătat că Edge este mai rapid decât predecesorul şi dispune de o serie de facilităţi cum sunt posibilitatea de a face notiţe pe paginile web, dar şi integrarea cu Cortana, asistentul digital, pentru o personalizare sporită.

De asemenea, căutarea în Windows 10 va fi mai amplă, localizând fişiere ce sunt stocate pe hard disk, dar şi în cloud sau pe web.

Din bagajul noului sistem de operare dispare Windows Media Center, iar actualizările se vor descărca automat, astfel încât sistemul să fie „la zi” în ceea ce priveşte siguranţa.

O caracteristică a noului sistem de operare este modul Continuum, ceea ce face viaţa mai uşoară a utilizatorului care trece de la un desktop la o tabletă şi invers, de exemplu. Asta înseamnă că trecerea de la mouse şi tastatură la touch se va face fără probleme.

Windows 10 va fi oferit în şapte versiuni. Versiunea de bază este Home, care va avea modulele software importante, Continuum, Hello, Cortana, Edge, Xbox Live, şi aproape toate serviciile familiare. Este versiunea destinată publicului larg şi va putea fi instalată pe sisteme desktop, pe laptopuri, pe sisteme hibride şi pe tablete cu ecrane mari.

Windows 10 Pro este destinată companiilor mici sau utilizatorilor cu pretenţii mai ridicate. Pro va include facilităţi suplimentare din zona business şi permite compatibilitatea cu noul serviciu Windows Update for Business. Cea de-a treia versiune de care utilizatorii obişnuiţi vor fi interesaţi în mod direct este cea pentru platformele mobile, Windows 10 Mobile, care va fi instalată pe telefoanele mobile şi pe tabletele cu ecrane de mici dimensiuni. Platforma software Windows 10 Mobile va putea folosi doar aplicaţiile Universal Windows App şi va oferi modul Continuum pentru ataşarea la o tastatură sau un mouse.

Celelalte patru versiuni care vor fi oferite includ trei varietăţi disponibile doar pentru organizaţii, adică Windows 10 Enterprise, Windows 10 Education şi Windows 10 Mobile Enterprise, iar cea de-a patra, Windows 10 IoT Core, va fi destinată sistemelor închise precum bancomatele, punctele de acces sau roboţii industriali.

Windows 10 va fi disponibil în 190 de ţări şi cu 111 localizări lingvistice diferite.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/astazi-s-a-lansat-noul-windows-14650479
14650479
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.