Armata SUA a aprobat o terapie hormonală pentru Chelsea Manning

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 13 februarie 2015 5079 afişări

Armata americană a aprobat o terapie hormonală pentru Chelsea Manning, un fost militar care ispăşeşte o pedeapsă de 35 de ani de închisoare pentru că s-a aflat la originea celei mai mari scurgeri de informaţii clasificate din istoria Statelor Unite, relatează CNN.

Deţinuta - al cărei prenume era Bradley şi care la momentul faptelor era bărbat - a declarat la o zi după ce a fost condamnată, în august 2013, că este femeie. Un an mai târziu s-a aflat că ea a intentat un proces pentru că i s-a "interzis accesul la un tratament medical necesar" în tulburarea sa de gen.

Comandantul Bărăcilor Disciplinare de la Fort Leavenworth, în Kansas, unde Manning îşi ispăşeşte pedeapsa, a aprobat printr-o notă internă, pe 5 februarie, terapia hormonală în cadrul tratamentului lui Manning, potrivit ziarului USA Today.

Nota citează recomandări potrivit cărora terapia este "adecvată şi necesară medical"

Consilierul care o asistă pe Manning în proces a salutat vestea. "Suntem încântaţi că Guvernul a fost într-un final de acord să iniţieze terapia hormonală în cadrul tratamentului", a declarat Chase Strangio, un avocat de la Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU). "Este un prim pas important în tratamentul Chelseei şi în conformitate cu recomandările medicilor şi prevederile celui de-al Optulea Amendament" al Constituţiei americane, a adăugat el.

Însă Strangio a declarat că aprobarea terapiei este doar o victorie parţială. "Armata refuză în continuare să-i permită să-şi lase părul lung, o parte importantă în tratamentul recomandat de medici", a spus el.

De asemenea, întârzierea accesului la tratamentul hormonal "a avut un cost semnificativ pentru Chelsea şi sănătatea ei mintală", a subliniat Strangio.

Manning a spus că a fost diagnosticată în 2013 cu disforie de gen. Un judecător din Kansas i-a aprobat fostului analist de informaţii al armatei cererea de a-şi schimba numele în Chelsea Elizabeth Manning.

Ea a fost condamnată anul trecut pentru furtul a 750.000 de pagini de documente şi înregistrări video, pe care le-a tranmis WikiLeaks în cadrul celei mai mari scurgeri de materiale clasificate din istoria Statelor Unite. Maning a fost găsită vinovată de 20 dintre cele 22 de capete de acuzare formulate împotriva ei, inclusiv încălcarea Espionage Act.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
APĂRARE,
MANNING
/actualitate/armata-sua-a-aprobat-o-terapie-hormonala-pentru-chelsea-manning-13821393
13821393
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.