AQPA, aripa cea mai activă a Al-Qaida. Reţeaua se află la originea alertei mondiale de securitate

Postat la 06 august 2013 38 afişări

Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), aflată la originea unei alerte de securitate şi la închiderea a 25 de misiuni diplomatice americane, este considerată de Washington ca fiind cea mai activă dintre aripile reţelei extremiste.

AQPA, aripa cea mai activă a Al-Qaida. Reţeaua se află la originea alertei mondiale de securitate

 Creată în ianuarie 2009 din fuziunea aripilor saudite şi yemenite ale Al-Qaida, AQPA a revendicat o serie de atacuri importante, atât în Yemen, unde s-a regrupat, cât şi în exterior, inclusiv o tentativă de a produce o explozie într-un avion de linie american în ziua de Crăciun a anului 2009.

Cinci luni mai devreme, un kamikaze al grupării nu a reuşit să-l ucidă pe actualul ministru saudit de Interne, prinţul Muhammad bin Nayef, detonându-şi bomba pe care o avea asupra sa în prezenţa acestuia.

Acest kamikaze a reuşit să se infiltreze în anturajul prinţului, care a jucat în ţara sa un rol esenţial în lupta împotriva Al-Qaida.

În noiembrie 2010, AQPA a revendicat responsabilitatea trimiterii unor colete-capcană în Statele Unite şi explozia unui avion cargo american, la Dubai, două luni mai târziu.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/aqpa-aripa-cea-mai-activa-a-al-qaida-reteaua-se-afla-la-originea-alertei-mondiale-de-securitate-11215070
11215070
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.