Apple devine prima companie din lume care atinge o evaluare bursieră de 3.000 de miliarde de dolari, adică de circa 11 ori PIB-ul României într-un an

Autor: Liviu Popescu Postat la 04 ianuarie 2022 30 afişări

Apple (AAPL) - producătorul celebrelor iPhone-uri şi una dintre multele alte staruri IT din SUA care au început într-un garaj, a atins pe parcursul şedinţei de tranzacţionare de pe Wall Street din 3 ianuarie 2022 un prag cu care nu se poate lăuda până în prezent nicio altă companie din lume: o evaluare bursieră de 3.000 de miliarde de dolari.

Astfel, luni după-amiază acţiunile APPL au atins maximul istoric de 188,88 de dolari ceea ce i-a oferit companiei fondate de Steve Jobs o capitalizare bursieră de echivalentul a 11 ori cât produce econonia românească într-un singur an (produsul intern brut – PIB). Închiderea de la ora 16:00 New York (23:00 ora României) a fost la preţul de 182,01 dolari, adică o evaluare uşor sub pragul menţionat, respective 2.986 miliarde de dolari.

În ultimele 12 luni acţiunile AAPL au plus 41% iar în ultimii cinci ani un randament semnficativ: 517%, adică o creştere de şase ori a investiţiei. 

Performanţa impresionantă de atingere a 3.000 de miliarde de dolari vine la puţin de 16 luni după ce Apple a devenit o companie de 2.000 de miliarde de dolari şi la mai trei ani şi jumătate după ce Apple a atins pragul de 1.000 de miliarde de dolari.

Compania americană a raportat rezultate în creştere în ceea ce priveşte câştigurile de la începutul pandemiei întrucât produsele şi serviciile sale au fost la mare căutare pe măsură ce tot mai mulţi oameni lucrează, învaţă şi se conectează cu alţii de acasă. 

Analiştii estimează că veniturile companiei vor depăşi 118 miliarde de dolari în trimestrul actual, depăşind recordul trimestrial istoric de 111,4 miliarde de dolari stabilit în urmă cu un an.

Presa internaţională notează că Apple va încerca să îşi consolideze succesul în 2022, cu o gamă largă de produse despre care se zvoneşte că vor fi lansate, inclusiv cel puţin cinci noi Mac-uri, un iPad Pro reproiectat cu suport pentru încărcare wireless, o versiune robustă a Apple Watch, a doua generaţie de AirPods Pro, o cască AR/VR axată pe jocuri, consum de conţinut şi comunicaţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
miliarde,
companie,
apple,
evaluare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.