Ani linistiti de pensie pentru polonezi

Postat la 16 martie 2006 1 afişăre

La fel ca multe alte tari europene, polonezii s-au confruntat cu o "bomba" cu efect intarziat a sistemului public de pensii. Numarul de angajati care sustin cheltuielile pentru un pensionar scade alarmant, iar sistemul clasic public nu mai face fata cheltuielilor.

La fel ca multe alte tari europene, polonezii s-au confruntat cu o "bomba" cu efect intarziat a sistemului public de pensii. Numarul de angajati care sustin cheltuielile pentru un pensionar scade alarmant, iar sistemul clasic public nu mai face fata cheltuielilor. Dar, spre deosebire de vecinii ei, Polonia a inceput in 1999 o reforma radicala pentru a dezamorsa bomba pe care statea.

Sistemul polonez de pensii publice polonez asigura, in prezent, un nivel ridicat de beneficii pentru cei cu venituri medii - aproximativ 61% din veniturile dinainte de pensionare dupa 37,5 ani de contributii. Chiar daca se anticipeaza ca acest nivel va scadea gradual in decursul urmatorilor 50 de ani, sistemul va asigura totusi aproximativ 49% pentru cei care muncesc timp de 45 de ani. 

Sistemul de pensii obligatorii de stat acopera intreaga forta de munca. In urma reformei sistemului public de pensii din 1999, structura si valoarea pensiilor este diferita, in functie de categoria de varsta. Astfel, cei care aveau peste 50 de ani in 1999 au ramas in vechiul sistem, in care pensiile se platesc pe masura colectarii contributiilor (sistemul PAYG). Cei care aveau, in 1999, pana in 30 de ani, sunt subiectul unui tip nou de sistem de pensii, care are doua elemente. Primul este un sistem cu contributii definite, de tip PAYG, dar cu conturi notionale, adica contributiile de 12,22% din salariu (din care angajatorii platesc 9,76%, iar angajatii, 2,46%) sunt inregistrate in conturile asiguratilor.

Al doilea element este constituit din acumularea contributiilor obligatorii (in va-loare de 7,3% din salariu, platiti integral de angajat) la un fond de pensii. Aceste fonduri sunt administrate de unul din cei 16 manageri de fonduri de pensii existenti in prezent (societati de administrare). La varsta de pensionare, fondurile acumulate vor fi egale cu contributiile, la care se adauga profitul investirii acestora. In proportie de 90%, aceste fonduri vor fi folosite pentru cumpararea de anuitati, adica pentru cumpararea unei sume platibile sub forma de pensie lunara.

Tot in 1999 au fost introduse schemele de pensii ocupationale. In cadrul acestor scheme, angajatii pot plati pana la 7% din salariul angajatului, iar contributiile angaja-tului sunt nelimitate. Castigurile obtinute din investirea acestor bani nu sunt supuse impozitarii, care in cazul altor castiguri este de 20%. Exista, in prezent, 270 de astfel de planuri de pensii, care includ 81.000 de persoane. Incepand cu septembrie 2004, au fost introduse si pensiile personale facultative (IKE). Contributorii vor avea acces la fondurile economisite dupa cea dea 60-a aniversare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ani-linistiti-de-pensie-pentru-polonezi-978023
978023
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.