Angela Merkel vrea intensificarea cooperării cu SUA pentru abordarea provocărilor mondiale

Autor: Mihai Draghici Postat la 16 iulie 2021 25 afişări

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a declarat mulţumită de situaţia relaţiilor cu Statele Unite şi a pledat pentru intensificarea cooperării, inclusiv în cadrul organizaţiilor internaţionale, pentru apărarea valorilor comune şi abordarea actualelor provocări internaţionale.

Angela Merkel vrea intensificarea cooperării cu SUA pentru abordarea provocărilor mondiale

"Nu suntem doar aliaţi şi parteneri, ci şi prieteni apropiaţi. Avem aceleaşi valori, aceeaşi determinare de a aborda actualele provocări, de a le gestiona şi sunt profund convinsă că este foarte important să împărtăşim aceleaşi valori, dat fiind că suntem într-un moment crucial, iar abordarea provocărilor trebuie să se transpună în politici aplicate. Sunt foarte bucuroasă că putem reafirma aceste valori şi că le-am introdus la baza Declaraţiei de la Washington", a declarat Angela Merkel în conferinţa de presă organizată la Washington împreună cu preşedintele SUA, Joseph Biden.

"Discuţiile noastre au generat foarte multe idei comune. Suntem convinşi că pandemia poate fi depăşită dacă sunt vaccinate cât mai multe persoane în ţările noastre. De asemenea, trebuie să susţinem restul lumii cu vaccinuri, lucrăm în acest sens. Am vorbit despre problema schimbărilor climatice şi sunt foarte bucuroasă că Statele Unite au revenit în Acordul climatic Paris. (...) De asemenea, Statele Unite şi Germania au reuşit să lanseze un parteneriat bilateral în domeniul climei şi energiei. Mesajul central este că vrem să investim în tehnologii orientate spre viitor, în tehnologii ecologice, regenerabile, prin utilizarea hidrogenului spre exemplu, prin electromobilitate. Suntem în competiţie cu alţii de pe planetă, dar vrem să avem succes cu toţii şi vreau să colaborăm cu Statele Unite în acest sens. Sunt de acord cu preşedintele SUA în privinţa proiectului de a dezvolta infrastructura globală, ceea ce am stabilit la summitul G7", a adăugat Angela Merkel.

"Am vorbit şi despre Rusia şi Ucraina şi, în acest context, şi despre proiectul Nord Stream 2; avem evaluări diferite despre ce presupune acest proiect, dar vreau să spun foarte clar că ideea noastră este şi rămâne că Ucraina va fi în continuare o ţară de tranzit a gazului natural, că Ucraina, la fel ca orice altă ţară din lume, are dreptul la integritate teritorială, tocmai de aceea suntem implicaţi în procesul de pace de la Minsk; vom rămâne activi pentru a ne asigura că Rusia respectă dreptul Ucrainei de a fi în continuare ţară de tranzit; deci, Nord Stream 2 este un proiect alternativ, nu va înlocui tranzitul de gaze prin Ucraina", a subliniat cancelarul Germaniei.

Angela Merkel a pledat pentru cooperare cu Administraţia Chinei, dar a criticat situaţia drepturilor omului. "Am abordat şi alte priorităţi în materie de politică externă, spre exemplu, relaţiile noastre cu China; noi susţinem valorile libertăţii şi democraţiei, iar, în orice societate în care aceste valori nu sunt garantate, noi ne vom face auzite vocile şi vom spune clar că nu vom accepta aceste lucruri; de asemenea, susţinem integritatea teritorială a tuturor ţărilor din lume. Am vorbit inclusiv despre cooperare şi competiţie în relaţia cu naţiunea chineză, despre chestiunile economice, climatice, militare. În mod evident, există o serie de provocări.", a insistat Angela Merkel.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
germania,
sua,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.