Analiză: Riscul de infectare cu coronavirus în avion, tren sau autobuz

Autor: Andreea Tobias Postat la 20 mai 2021 192 afişări

Unde se pot infecta oamenii cel mai uşor cu noul coronavirus: în avion, tren sau autobuz? Avantaje şi dezavantaje. Răspunsul unui cercetător la Institutul „Mauro Picone” pentru Aplicaţii de Calcul al Consiliului Naţional de Cercetare (CNR).

Analiză: Riscul de infectare cu coronavirus în avion, tren sau autobuz

Giovanni Sebastiani, prim-cercetător la Institutul „Mauro Picone” pentru Aplicaţii de Calcul al Consiliului Naţional de Cercetare (CNR), a vorbit despre avantajele şi dezavantajele celor trei mijloace de transport, scrie „La Stampa”.

Avion

Avantaje

Este considerat de mulţi cel mai sigur mijloc de transport. Sebastiani explică de ce: „Comparativ cu trenul şi autobuzul, are un avantaj important: reduce timpii în care se schimbă aerul la jumătate faţă de celelalte două mijloace”.

„Avionele folosesc aproape întotdeauna filtre Epa, care garantează filtrarea particulelor până la 0,3 microni. Virusul are o dimensiune care variază între 0,05 şi 0,14 microni, deci ar fi filtrat. Cu toate acestea, trebuie să ţinem cont de faptul că, pe măsură ce concentraţia virusului creşte, dimensiunea medie scade", spune Giovanni Sebastiani.

Dezavantaje

Înainte de îmbarcare trebuie făcut check-in-ul, sunt cozi pentru bilete sau pentru îmbarcarea bagajelor, apoi urmează toate procedurile de securitate. Mai trebuie luat în calcul transportul cu autobuzul până la aeronavă, dificultăţi în distanţare şi posibilitatea servirii cinei în călătoriile lungi.

Tren

În acest caz există mai multe avantaje decât dezavantaje.

„Nu avem o problemă de check-in, există un volum mai mare de spaţiu pentru călători”, adaugă Sebastiani.

Dezavantajele, în comparaţie cu avionul, constă în lipsa filtrelor Epa.

Autobuzul

Este de departe cel mai nesigur mijloc de transport, conform lui Sebastiani. Sspaţiul între călători este mai mic decât în ​​tren, sistemul de ventilaţie e mai puţin eficient decât în avion.

Un avantaj îl reprezintă ventilaţia verticală, care nu este prezentă, de exemplu, în tren.

„Un sfat pe care aş dori să-l dau este utilizarea a două măşti, în special pentru distanţe mari. Apoi, s-a dovedit că distanţarea a încetinit contaminările. Prin urmare, cel mai sigur vehicul este acela unde există o distanţă mai mare între persoane.

Întrebat, în final, ce mijloc de transport alege, Giovanni Sebastiani a spus că topul său arată astfel: tren, avion, autobuz.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
coronavirus,
infectare,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.