Analiză: Restricţionarea muncii de la birou poate pune în pericol productivitatea

Autor: Andreea Tobias Postat la 03 decembrie 2020 60 afişări

Restricţionarea muncii de la birou, impusă de regulile de distanţare socială, poate fi dăunătoare, punând în pericol productivitatea, nevoile sociale ale angajaţilor sau nevoia de diversitate, arată o analiză.

Analiză: Restricţionarea muncii de la birou poate pune în pericol productivitatea

Costurile de ocupare a spaţiilor de birouri reprezintă, în medie, între 3 şi 4% din cifra de afaceri a companiilor de servicii din Bucureşti, putând coborî chiar şi sub 2%, în anumite cazuri, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Analiza ia în calcul rezultatele din 2019 realizate de companii din domenii diverse, precum realizarea de software-uri, agenţii de publicitate, consultanţă în tehnologia informaţiei, inginerie şi consultanţă tehnică, servicii de suport pentru întreprinderi, contabilitate şi audit financiar, arhitectură sau agenţii imobiliare.

Companiile analizate, ale căror venituri sunt realizate preponderent din munca prestată în cadrul spaţiului de birouri, au realizat în 2019 o cifră de afaceri cumulată de 8 miliarde de euro, având circa 112.000 de angajaţi şi o productivitate medie de 70.000 de euro per angajat. Costul de ocupare a spaţiilor de birouri pentru aceste companii, format din chirie, taxă de servicii şi utilităţi, a fost estimat la 255 de milioane de euro pe an, echivalentul a circa 190 de euro / angajat / lună.

În contextul pandemiei, care a impus o serie de reguli de distanţare pentru a limita răspândirea virusului, companiile au implementat proceduri pentru desfăşurarea activităţii de acasă pentru cea mai mare parte a angajaţilor, reducând gradul de ocupare fizică a birourilor spre nivelul de 35 – 40%.

În condiţiile în care noul model de lucru a venit cu o serie de provocări, dar şi cu beneficii, cea mai mare parte a companiilor analizează în prezent felul în care îşi va desfăşura activitatea pe termen mediu şi lung, monitorizând atent evoluţia productivităţii şi reanalizând costurile de ocupare a spaţiilor.

„Datele analizate ne arată că restricţionarea muncii de la birou, impusă de regulile de distanţare socială, poate fi dăunătoare punând în pericol productivitatea, nevoile sociale ale angajaţilor sau nevoia de diversitate, de a învăţa şi a realiza lucruri noi. Angajaţii care au lucrat de acasă s-au adaptat în contextul actual şi au căutat să performeze într-o situaţie excepţională percepând-o, în cele mai multe cazuri, ca o etapă temporară. Într-un scenariu în care munca de acasă ar fi adoptată pe scară largă pe termen mediu şi lung, credem că indicatorul de productivitate ar fi greu pus la încercare, iar o scădere de doar 5% ar anula practic integral reducerea de costuri generată de eventuala renunţare la spaţiile de birouri”., declară Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

O parte din costurile de ocupare a spaţiilor de birouri au fost „transferate” în această perioadă în conturile angajaţilor, aceştia fiind puşi în situaţia de a achita facturi la utilităţi mai mari şi chiar de a investi în mobilier de birou sau locuinţe mai spaţioase pentru a-şi putea desfăşura activitatea profesională de acasă.

Bucureştiul are un stoc modern de birouri destinate închirierii de peste 2,9 milioane de metri pătraţi, spaţii în care înainte de izbucnirea pandemiei Covid-19 îşi desfăşurau activitatea aproximativ 260.000 de angajaţi, un sfert din salariaţii din Capitală. Proprietarii acestor spaţii realizează o cifră anuală de circa 600 de milioane de euro din închirierea şi administrarea acestor spaţii. Pe lângă firmele de servicii incluse în analiză, în cadrul acestor birouri îşi mai desfăşoară activitatea bănci, firme de asigurări sau case de avocatură, precum şi echipele de management şi suport ale unor companii din energie, industrie, farma sau comerţ.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
analiză,
muncă,

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

ZF.ro
Cele două oraşe din România care au luat faţa marilor capitale ale lumii, precum Londra şi Paris, şi au lăsat în urmă Bucureştiul ee Cele două oraşe din România care au luat faţa marilor capitale ale lumii, precum Londra şi Paris, şi au lăsat în urmă Bucureştiul ee
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani. Vârsta de pensionare a fost redusă cu 8 ani
Mediafax
Elon Musk este dispus să ofere 100 de milioane de dolari pentru cea mai eficientă tehnologie de captare a carbonului Elon Musk este dispus să ofere 100 de milioane de dolari pentru cea mai eficientă tehnologie de captare a carbonului
Probleme în prima zi de mandat pentru Joe Biden. Preşedintele a fost criticat pentru că a încălcat un ordin executiv pe care-l aprobase cu câteva ore înainte
MonitorulApararii
Scandal în SUA, după ce militarii din Garda Naţională, care au păzit Capitoliul, au fost daţi afară din clădire şi şi-au petrecut noaptea într-o parcare sau chiar în aer liber Scandal în SUA, după ce militarii din Garda Naţională, care au păzit Capitoliul, au fost daţi afară din clădire şi şi-au petrecut noaptea într-o parcare sau chiar în aer liber
Armata turcă decimată de Erdogan. Alţi peste 200 de militari au fost reţinuţi marţi. În ultimii patru ani, peste 20.000 de militari au fost daţi afară sau arestaţi
MonitorulPartidelor
Dominic Fritz: A treia oară n-am scăpat Dominic Fritz: A treia oară n-am scăpat
Tomac, despre Năsui şi Ciucu: Pretinşi politicieni moralişti. Justificare ieftină şi micime
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu ŞUHAN Operaţiunea „Mioriţa” COMENTARIU Valeriu ŞUHAN Operaţiunea „Mioriţa”
COMENTARIU Valeriu Şuhan Cum să-ţi dai cu dreptu-n dreptu’...

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.