ANALIZĂ Erste: Necesarul de finanţare al României va fi în 2013 de 70 miliarde lei, similar cu anul acesta

Postat la 28 noiembrie 2012 46 afişări

Necesarul de finanţare al Ministerului de Finanţe va fi de 70 de miliarde de lei anul următor, nivel similar cu cel de anul acesta, iar statul ar trebui să folosească pieţele externe într-o măsură mai mare pentru a-şi asigura fonduri necesare, potrivit unei analize a grupului bancar Erste.

"Chiar dacă Guvernul este decis să continue procesul de consolidare fiscală anul următor, iar un nou acord cu FMI şi UE este foarte probabil, necesarul brut de finanţare al Ministerului de Finanţe este aproximativ neschimbat comparativ cu 2013", se arată în nota grupului austriac.

Din necesarul de finanţare estimat la 70 de miliarde de lei pentru anul următor, echivalent cu 11% din PIB, cea mai mare parte este constituită de acoperirea de datorii ajunse la maturitate şi dobânzi, reprezentând circa 8,8% din PIB.

Calculele Erste privind necesarul brut de finanţare nu iau în calcul vânzarea unor active ale statului.

Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, maturitatea medie a datoriei emise pe piaţa locală este de doar 1,7 ani, situaţie care conduce la o valoare ridicată a rambursărilor pentru următorii doi ani. Aproximativ 44% din suma împrumutată de pe piaţa locală are maturitatea mai mică de un an, în timp ce numai 3,4% depăşeşte 5 ani.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Erste,
finanţare,
banca
/actualitate/analiza-erste-necesarul-de-finantare-al-romaniei-va-fi-in-2013-de-70-miliarde-lei-similar-cu-anul-acesta-10355686
10355686
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.