Analiştii: Gazprom îşi risipeşte profiturile pe proiecte nerentabile la comanda Kremlinului

Postat la 13 decembrie 2012 19 afişări

Monopolul rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom va întrece rivalii americani de la ExxonMobil şi va înregistra un profit de 37,9 miliarde de dolari, potrivit estimărilor centralizate de Bloomberg. Acţiunile companiei au scăzut însă cu 14% anul acesta, deoarece gigantul îşi varsă banii în cel mai mare program de investiţii din sectorul energiei, care include construcţia gazoductului South Stream şi a unui terminal de export în Orientul Îndepărtat.

Grupul rus a cheltuit anul trecut 53 miliarde de dolari pe investiţii majore, mai mult decât PetroChina, cel mai mare producător de petrol chinez, care a cheltuit 46 miliarde de dolari, şi ExxonMobil, care a investit 36,8 miliarde de dolari. Gazprom a păstrat doar 7% din câştig pentru plata dividendelor, cel mai mic procent dintre primele zece companii energetice la nivel mondial. Astfel, investitorii plătesc pentru priorităţile politice ale preşedintelui Vladimir Putin, anume ocolirea Ucrainei în drumul spre pieţele din Europa şi dezvoltarea regiunilor sărace ale Rusiei, potrivit analiştilor IFC Metropol şi Sberbank CIB.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
putin,
rusia,
gazprom,
kremlin,
profit,
gaze naturale
/actualitate/analistii-gazprom-isi-risipeste-profiturile-pe-proiecte-nerentabile-la-comanda-kremlinului-10390359
10390359
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.