Ajunge euro la 4 lei?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 27 martie 2011 12 afişări

A inceput luni la 4,1685 lei si a terminat vineri la 4,0881: caderea euro in fata leului din ultima saptamana, intrecand toate asteptarile, a pus la lucru din nou vechile speculatii privind interventiile BNR care ar lucra ca sa limiteze pagubele provocate de o inflatie incapatanata, ba chiar i-a insufletit pe unii sa infiereze BNR ca ar vrea sa impuna un leu puternic ca sa dea impresia ca economia nu e slaba.

Ajunge euro la 4 lei?

In realitate, bancii centrale, martora la vanzarile de lei ale investitorilor de pe piata, nu-i convine catusi de putin o apreciere brusca si brutala, nu numai fiindca aceasta loveste exporturile, dar si fiindca BNR n-a incurajat niciodata volatilitatea, periculoasa pentru economie si cand leul creste, si cand scade. Faptul a fost subliniat si de Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, care a declarat intr-un interviu pentru Reuters ca BNR "ramane preocupata" de posibilitatea unei volatilitati excesive a cursului, "daca aceasta ar avea loc".

Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economist-sef al ING, considera ca o interventie a BNR prin cumpararea de euro, pentru a limita aprecierea, ar fi probabila la un nivel de 4,05-4,10 lei/euro si "foarte probabila" daca s-ar ajunge la 4 lei/euro. "Este greu de crezut ca se va ajunge la 4 lei/euro, dar nu exclus. Un leu prea puternic ar sfarsi prin a afecta exporturile, dar aceasta s-ar intampla oricum doar in a doua jumatate a anului", considera Chidesciuc.

Analistul ING estimeaza ca o depreciere treptata a leului fata de euro va avea loc doar incepand cu luna iulie sau ulterior, cand inflatia este asteptata sa scada gratie efectului de baza legat de faptul ca anul trecut TVA a fost majorata in iulie. Totusi, Chidesciuc nu crede ca BNR va fi dispusa sa permita deprecieri ample ale leului, avand in vedere ca acestea ar stimula inflatia si ar creste totodata si asteptarile privind inflatia.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ajunge-euro-la-4-lei-8101582
8101582
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.