Vladescu: Cea mai mare temere a mea este sa nu fim mai optimisti decat e necesar

Postat la 26 august 2010 19 afişări

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, nu intrevede pentru Romania riscul unui al doilea val de recesiune, insa declara ca in acest moment, cea mai mare temere a sa este legata de "riscul de a considera ca epoca dificultatilor s-a incheiat deja si, prin urmare, de a fi mai optimisti decat ar fi necesar".

Vladescu a facut aceasta afirmatie intr-un interviu acordat joi pentru Bloomberg TV, in care a fost intrebat daca are in vedere riscul unui al doilea val de recesiune, o tema extrem de discutata in aceasta perioada atat in Europa, cat si in SUA.

Ministrul s-a declarat increzator ca Romania "se afla pe drumul cel bun" catre cresterea economica, insa nu a avansat previziuni concrete despre evolutia economiei, ci doar a precizat ca dupa sase trimestre de declin, PIB a avut pentru prima data o crestere "foarte, foarte mica", de 0,03% in perioada aprilie-iunie. In opinia lui, masurile de austeritate - taierea salariilor, a cheltuielilor bugetare si majorarea TVA - vor sustine anul acesta tinta de incadrare a deficitului bugetar intr-un plafon sub 7% din PIB.

In privinta finantarii deficitului bugetar, Vladescu a declarat ca programul autoritatilor pentru 2010 si 2011 vizeaza o finantare echilibrata, atat de pe piata interna, cat si de pe piata externa. La acest din urma capitol, ministrul spune ca dupa succesul emisiunii de euroobligatiuni pe cinci ani din primavara, in urma careia statul a atras 1 miliard de euro, urmatoarea iesire pe pietele externe, spre sfarsitul anului, va avea in vedere titluri cu scadenta mai mare de cinci ani, urmand ca volumul sumei sa fie anuntat la momentul oportun.

Ministerul Finantelor a selectat deja Erste Group Bank si Societe Generale in calitate de aranjori ai programului de finantare externa prin titluri pe termen mediu (medium term notes), cu valoare totala de 7 miliarde de euro, care va fi lansat in urmatoarele luni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
finante,
economie,
Vladescu,
obligatiuni,
buget,
PIB
/actualitate/afaceri/vladescu-cea-mai-mare-temere-a-mea-este-sa-nu-fim-mai-optimisti-decat-e-necesar-7044551
7044551
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.