Traian Basescu: "Daca dl. Strauss-Kahn are dubii, ii voi transmite documentul cu care a venit FMI"

Postat la 25 mai 2010 5 afişări

Presedintele Traian Basescu a insistat ca delegatia FMI a venit la Bucuresti cu mandatul de a obtine o crestere a TVA la 24%, a cotei unice la 20% si o micsorare cu 20% a salariilor – varianta pe care el personal, dupa consultari cu Guvernul si cu BNR, a respins-o.

"Am respins aceasta varianta pentru ca nu trata corect repartitia cheltuielilor din bugetul de stat", a explicat Basescu, precizand ca ii poate reaminti oricand presedintelui FMI, Dominique Strauss-Kahn, "ce scrie pe documentul catre autoritatile romane". Replica presedintelui se refera la declaratiile anterioare ale sefului FMI, potrivit carora Fondul nu ar fi cerut o scadere a cheltuielilor cu salariile.

In speta, Basescu a precizat ca solutia aleasa de Guvern abordeaza direct "cancerul din sistemul bugetar", respectiv proportia excesiva a cheltuielilor cu salariile (27% din bugetul de stat) si a cheltuielilor sociale, incluzand pensiile (36%). Daca la acestea se adauga cotca de 3% rezervata pentru bugetul UE, raman disponibile doar 34% din buget pentru cheltuielile materiale din spitale, scoli, armata, Ministerul de Interne "si alte institutii ale statului care trebuie sa functioneze".

Or, daca nu s-ar rationaliza aparatul bugetar si cheltuielile sociale, deficitul bugetar ar fi fost de cel putin 9,1% din PIB in 2010. "Inmultiti 9 x 1,3 miliarde de euro, adica 1% din PIB, si veti vedea ca statul roman ar trebui sa imprumute 11,7 miliarde de euro doar pentru a-si acoperi cheltuielile de functionare". Daca insa se reduc salariile cu 25% si pensiile cu 15%, atunci Romania ar urma sa se incadreze intr-un deficit de 6,8% din PIB.

In plus, celalalt motiv pentru care Guvernul a respins varianta FMI este ca, daca ar fi crescut TVA si cota unica, "am fi avut o inflatie care s-ar fi scris cu doua cifre anul acesta", adica ar fi ajuns la cel putin 10%, fata de un obiectiv asumat de 4-4,5%.

"Nu de multe ori ai situatii in care trebuie sa ai atitudini impotriva cetatenilor tai", a reflectat Basescu, adaugand ca "nu-i face placere" sa prezinte masuri impopulare, insa "indiferent care e costul politic sau de imagine, eu am obligatia sa prezint si si sa sustin solutiile corecte".

Presedintele a precizat ca deficitul de 6,8% din PIB (circa 8 miliarde de euro) face necesar ca Romania sa se imprumute pentru a-l acoperi - jumatate de la FMI si UE, jumatate imprumuturi de pe piata libera. In lipsa masurilor de austeritate insa, Romania ar fi fost nevoita in martie 2011 sa ia un nou credit, nu de 20 de miliarde de euro, ca in urma cu un an, ci de 27-28-30 de miliarde de euro, tot pe o perioada de doi ani.

Basescu a infierat "efortul formidabil al unor mijloace mass-media de a dezinforma", tratand criza ca pe o problema de incompetenta a Guvernului, in vreme ce in realitate ea se manifesta la nivel european, in toate statele UE, ca o criza a datoriilor suverane pe care "nimeni n-a evaluat-o anul trecut". Romania, sustine seful statului, nu este insa intr-o situatie mai dificila decat al altor state, intrucat are o datorie publica redusa (sub 30% din PIB). "Nu avem insa nici o scuza sa nu adoptam masurile de austeritate acum", insista presedintele, estimand ca daca nivelul cheltuielilor sociale ar ramane acelasi, in 2013 Romania ar ajunge la o datorie publica de 67% din PIB.

"Daca exista o presiune sociala insuportabila, sigur ca nimeni nu poate deveni dusmanul propriului lui popor. N-avem decat sa nu realizam cele la care ne-am angajat si sa incercam sa ne finantam de pe piata libera", a continuat Basescu, exprimandu-si insa convingerea ca Romania nu va reusi sa se imprumute de pe pietele financiare in lipsa unui acord cu FMI si in actuala conjunctura, in care inclusiv tari ca Spania nu mai reusesc sa atraga resurse prin emisiuni de euroobligatiuni. O ruptura a acordului cu FMI si neadoptarea masurilor de austeritate ar insemna "condamnarea la nefinantare a tarii" si "intrarea intr-un proces de grecizare".

Optiunea presedintelui, asadar, este ca scrisoarea de intentie catre FMI sa fie trimisa exact in termenii in care a fost negociata, fara schimbari ulterioare.

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit marti cu grupurile parlamentare ale partidelor din coalitia de guvernamant, pentru a discuta masurile de austeritate ce vor fi incluse in scrisoarea de intentie catre FMI, care urmeaza sa fie adoptata in sedinta de miercuri a Guvernului.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/traian-basescu-daca-dl-strauss-kahn-are-dubii-ii-voi-transmite-documentul-cu-care-a-venit-fmi-6174131
6174131
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.