Toate salariile bugetarilor si pensiile vor scadea. Nicio masura pentru relansarea economiei

Postat la 06 mai 2010 20 afişări

Presedintele Traian Basescu a anuntat programul de masuri economice pe care Guvernul le va lua in perioada imediat urmatoare, in urma consultarilor cu Fondul Monetar International si reprezentantii Uniunii Europene si ai Bancii Mondiale.

Presedintele a spus, intr-un discurs tinut la Palatul Cotroceni, ca au fost luate in calcul doua variante: cea a "neincrederii", respectiv "cresterea TVA la 24%, cresterea cotei unice la 20% si reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20% pentru a ne putea incadra intr-un deficit bugetar de 6-8% din PIB" si cea a increderii in capacitatea autoritatilor locale de reformare a institutiilor statului.

Solutiile asupra carora autoritatile locale si reprezentantii FMI, UE si BM au cazut de acord sunt:

- Reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar cu 25%. Toate salariile vor fi reduse, cu 25%, incepand de la 1 iunie, dar astfel incat salariul minim sa nu scada sub 600 de lei - daca scaderea va fi de sub 600 de lei, Guvernul va compensa diferenta pana la acest prag minim

- Guvernul va aloca 1,7 milioane de euro pentru plata pensiilor, dar "avand in vedere numarul acestora si valoarea lor, ar mai fi necesare 500 de milioane de euro, bani care nu exista". Astfel, pensiile urmeaza sa se diminueze cu 15% de la 1 iunie.

- Reducerea masiva a subventiilor, exemplul dat fiind cel al Bucurestiului, unde energia termica este subventionata pentru toata populatia. Potrivit noului model, subventia va fi acordata doar categoriilor defavorizate.

- Ajutorul de somaj se va reduce cu 15%.

- Reanalizarea celor 16 programe sociale care functioneaza in prezent, "de la acordarea de pampers si pana la venitul minim garantat", astfel incat sa se descurajeze obtinerea de venituri fara munca.

- Sporurile si veniturile obtinute de reprezentantii statului in consilii de administratie vor fi impozitate "cu procente foarte mari".

- Presedintele a mai anuntat posibilitatea revizuirii politicii de subventionare a agriculturii.

Cum comentati masurile economice anuntate de Traian Basescu?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
Basescu,
bugetari,
pensii,
salariu minim
/actualitate/afaceri/toate-salariile-bugetarilor-si-pensiile-vor-scadea-nicio-masura-pentru-relansarea-economiei-6096556
6096556
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.