Petru Craciun, Cegedim: Deciziile guvernamentale au avut efecte mult mai nocive decat criza economica

Postat la 30 decembrie 2009 55 afişări

Deciziile guvernamentale au avut efecte mult mai nocive decat criza economica. 2009 a fost un an suficient de relevant asupra riscurilor la care se supun jucatorii: ma indoiesc ca, dupa ce in 2009 bugetul s-a terminat in octombrie (si a fost nevoie de o suplimentare de 2,8 miliarde de lei), cineva ar mai putea fi surprins anul viitor ca se vor termina banii in iulie.

Chiar cu efectele crizei, chiar cu anumite constrangeri si sacrificii, am fi putut evolua mult mai decent in 2009, daca am fi avut o abordare mai realista din partea statului.

Impactul crizei financiare a produs doua evolutii. I-a adus pacientului o putere de cumparare mai mica, asa incat a scazut semnificativ consumul de medicamente fara prescriptie (cu 15,5% in volum si 11,2% in valoare - in euro) in primele zece luni ale anului. In al doilea rand, mai grav, s-a redus consumul de medicamente pe baza de reteta (cu 10,7% in spitale si cu 2,7% in farmacii). O parte acererii de medicamente s-a mutat catre sectorul public, ceea ce a crescut presiunea pe acest sistem, si asa subfinantat si cu destule disfunctionalitati, si a agravat perceptia gresita ca medicamentele se consuma intr-un ritm inacceptabil. Ca urmare, unele tratamente au fost intrerupte sau efectuate necorespunzator, iar calitatea si continuitatea vietii multor pacienti au de suferit.

In ce priveste farmaciile, raportul Societatii Academice din Romania afirma recent ca 10% din farmacii sunt in insolventa, ceea ce mi se pare plauzibil. Ce putem noi afirma este ca numarul farmaciilor inchise, care in ultimii ani erau de cateva zeci pe trimestru (si care erau echilibrate prin numarul farmaciilor deschise), a crescut in ultima perioada la cateva zeci pe luna (42 in luna octombrie), fara a fi urmate de deschiderea altora noi.

---

Petru Craciun este director general al Cegedim.

---

Cititi si:

Bogdan Putinica, Enea: 2009 a fost cel mai incert an pe care il stiu

Daniel Guzu: Nu voi mai investi in imobiliare nici daca va fi cel mai mare boom posibil

Constantin Tampiza, Lukoil: Aproape in fiecare zi a plecat cate un sofer fara sa plateasca

Valentin Ilie, Coldwell Banker: A fost un an fabulos

Ioan Niculae: A fost un an care a inceput prost, dar s-a terminat bine

Razvan Gheorghe, Cushman & Wakefield: Cand ai 100 de oameni pe care trebuie sa ii motivezi sa castige bani, nu ai voie sa clachezi

Marius Ghenea: Am vazut in acest an mult mai multi parinti petrecand timp suplimentar cu copiii lor

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
Cegedim,
farmacii,
decizii,
criza,
buget
/actualitate/afaceri/petru-craciun-cegedim-deciziile-guvernamentale-au-avut-efecte-mult-mai-nocive-decat-criza-economica-5230193
5230193
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.