Mariana Gheorghe, Petrom: Pentru noi, energia regenerabila nu e "o adaptare la moda"

Postat la 16 mai 2010 58 afişări

In Romania se vorbeste mult despre energia regenerabila, dar prea mari investitii nu s-a facut pana acum, a afirmat Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, la reuniunea BERD de la Zagreb.

"Toata lumea dezvolta proiecte, vorbeste de ferme si parcuri eoliene, dar ar fi bine ca aceste planuri sa se si materializeze", spune Mariana Gheorghe, adaugand ca realizarea unor astfel de investitii depinde de cadrul legislativ si de capacitatea de a obtine resurse de finantare.

Pentru Petrom, afirma Mariana Gheorghe, atat programul de intrare pe piata electricitatii si a energiei eoliene, cat si programul de eficienta energetica nu sunt insa "o adaptare la moda", ci o oportunitate de business, de natura sa aduca venituri actionarilor.

Petrom asigura 25% din necesarul total de energie al Romaniei, dar in acelasi timp consuma si 5% din consumul de energie. "Pana la sfarsitul anului viitor, Petrom va asigura aproape 10% din productia de electricitate a Romaniei, ceea ce va schimba profilul companiei, care in mod traditional a fost o companie de petrol si gaze", spune Mariana Gheorghe.

Petrom a anuntat recent ca intra pe piata energiei eoliene, cu un parc eolian cu o capacitate de 45 MW in Dobrogea, in care ar urma sa investeasca 100 de milioane de euro pana in 2011. La aceasta se va adauga centrala electrica de 860 MW de la Brazi, ce va folosi gaze din productia proprie si va intra in functiune la anul, la fel ca si parcul eolian, urmand sa faca din Petrom unul din cei mai mari furnizori de energie din Romania.

Cresterea eficientei energetice, cu scopul de a reduce emisiile de carbon, are loc prin modernizarea activitatilor de extractie si rafinare in sectorul de extractie si de rafinare a hidrocarburilor si limitarea pierderilor la instalatii. "Avem in total peste 250 de campuri de extractie in tara, la unele nu s-au mai facut investitii de ani de zile, asa incat potentialul de imbunatatire a eficientei este mare - vorbim de o crestere de 20-30%", afirma Gheorghe.

Anul trecut, Petrom a avut o cifra de afaceri putin peste 3 miliarde de euro, in scadere de la 4,5 miliarde in 2008. In primul trimestru din 2010, compania a avut afaceri de aproape un miliard de euro si un profit de aproape 200 de milioane de euro, in conditiile in care productia de hidrocarburi s-a redus cu 4%, iar vanzarile in acelasi segment au scazut cu 22%. Din bugetul de investitii de 1,6 miliarde de euro pentru 2010, compania a alocat un sfert pentru segmentul de gaze si electricitate.

Compania a fost anul trecut cel mai mare beneficiar de finantare de la BERD din Romania, cu un credit de 200 de milioane de euro pentru centrala electrica de la Brazi si un credit sindicalizat de 300 de milioane de euro pentru cresterea eficientei energetice. BERD detine circa 2% din actiunile Petrom, ai carei actionari majoritari sunt grupul austriac OMV, cu 51%, si statul roman cu circa 40%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
petrom,
mariana gheorghe,
berd,
energie,
parc eolian
/actualitate/afaceri/mariana-gheorghe-petrom-pentru-noi-energia-regenerabila-nu-e-o-adaptare-la-moda-6124572
6124572
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.