JP Morgan: Romania mai are sanse la o crestere economica de 1% anul acesta

Postat la 20 mai 2010 23 afişări

Analistii bancii americane JP Morgan Chase estimeaza pentru Romania o crestere economica de 1% in 2010 si de 4% in 2011 – una dintre cele mai optimiste previziuni la ora actuala, tinand cont ca a fost formulata in raportul din 14 mai al bancii.

In privinta inflatiei, JP Morgan considera ca rata anuala a acesteia va ajunge la sfarsitul trimestrului al doilea la 4,6%, respectiv la 4,7% la sfarsitul celui de-al treilea trimestru si 4,5% la sfarsitul anului.

La inceputul lunii mai, BNR a majorat tinta de inflatie pentru 2010, de la 3,5% la 3,7% (cu marja de variatie de plus/minus 1%), in timp ce pentru la anul a marit-o de la 2,7% la 2,8%.

Raportul JP Morgan estimeaza pentru Bulgaria o scadere a PIB de 1,5% in acest an, urmata de o crestere de 4,5% la anul. Pentru Ungaria, prognoza este de 0,8%, respectiv 4%, pentru Cehia de 2%, respectiv 4%, iar pentru Polonia are in vedere o crestere de 3,2% anul acesta si de 4,2% in 2011.

Relativul optimism al bancii americane in privinta mersului economiei in statele din Europa emergenta, a caror evolutie depinde direct de ceea ce se intampla in Vest, se explica prin faptul ca priveste intr-un mod mai echilibrat tendintele care se manifesta acum in zona euro: pe de o parte, perspectiva unor masuri de austeritate bugetara va aduce o crestere mai slaba decat anticipase in tarile de la periferia sudica a eurozonei, dar pe de alta parte, in "nucleul dur" al zonei, in special in Germania, deprecierea monedei europene e asteptata sa produca efecte pozitive.

Analistii bancii considera ca actuala criza a datoriei publice din zona euro va incetini insa procesul de integrare a tarilor din Est, in ciuda faptului ca saptamana trecuta Comisia Europeana a declarat Estonia apta sa se alature eurozonei. JP Morgan se asteapta la schimbari in Pactul de Stabilitate si Crestere, legea de baza a zonei euro, mai exact in aplicarea stricta a regulii privind plafonul de maxim 60% din PIB permis pentru datoria publica. Aceasta ar afecta direct sansele Ungariei, care nu se va putea incadra in acest plafon pana la sfarsitul deceniului in curs.

"Si mai importanta este scaderea entuziasmului fata de moneda unica in randul populatiei din Europa Centrala", noteaza autorii raportului. Cresterea costului de finantare de pe pietele de capital pentru statele eurozonei a subminat credinta ca singura apartenenta la uniunea monetara europeana ar avea ca rezultat scaderea costului de indatorare.

In plus, o tara ca Slovacia, care a intrat in zona euro in 2009, inaintea vecinelor sale, "tinde sa priveasca participarea la pachetul de salvare a Greciei ca fiind un ajutor dat unei tari mai bogate". JP Morgan se refera la faptul ca guvernul slovac anuntase ca va aproba partea care-i revine din creditul de 110 miliarde de euro pentru Grecia (circa 800 de milioane de euro) numai dupa alegerile generale din iunie, insistand ca "nu vrea sa dea un cec in alb Greciei", adica fara ca Atena sa-si asume un program drastic de reducere a datoriei publice.

CRESTEREA ECONOMICA A ROMANIEI - ESTIMARI

FMI (prognoza este insusita automat de autoritatile romane)

2010: -0,5%

2011: 3,6%

Comisia Europeana

2010: 0,8%

2011: 3,5%

BERD

2010: 0%

2011: 3%

Standard & Poor's

2010: 0,8%

2011: 2,5%

Oxford Economics

2010: 0,6%

2011: 5%

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
jp morgan,
prognoza,
economie,
zona euro
/actualitate/afaceri/jp-morgan-romania-mai-are-sanse-la-o-crestere-economica-de-1-anul-acesta-6139712
6139712
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.