Inflatia anuala a ajuns in iunie la 4,38%, estimarile bancherilor pentru restul anului raman impartite

Postat la 12 iulie 2010 17 afişări

Dupa 4,28% in aprilie si 4,42% in luna mai, inflatia anuala a ajuns in luna iunie la 4,38%, in urma unei cresteri lunare a preturilor cu 0,16%, informeaza Institutul National de Statistica.

Fata de luna mai, preturile la marfurile alimentare s-au redus cu 0,06%, la cele nealimentare au crescut cu 0,16%, iar la servicii s-au majorat cu 0,57%. Cel mai mult s-au scumpit citricele (3,21%) si fructele proaspete (2,37%), iar cel mai mult s-au ieftinit ouale (7,83%). Scumpiri au consemnat si transportul aerian (1,58%), serviciile telefonice (1,58%), autoturismele si piesele de schimb (0,9%), precum si categoria carti, ziare si reviste (1%). S-au ieftinit usor cazarea in unitati hoteliere (0,06%) si detergentii (0,02%).

Pentru sfarsitul lui 2010, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat recent ca se asteapta la o inflatie anuala de circa 8%, in urma recentei majorari a TVA. Autoritatile romane au convenit deja cu FMI modificarea tintei de inflatie pentru acest an de la 3,5% (plus/minus 1%) la 7,9%.

Parerile bancherilor in privinta evolutiei inflatiei anuale raman impartite, in functie de factorii considerati.

Lucian Anghel, economist-sef al BCR, apreciaza ca anul s-ar putea incheia cu o inflatie intre 7% si 9%, timp ce Melania Hancila, sefa departamentului de cercetare si strategie de la Volksbank Romania, estimeaza ca inflatia s-ar putea situa in jur de 8% la sfarsitul anului, ca urmare a majorarii TVA coroborata cu deprecierea monedei nationale fata de euro, dar mai ales comparativ cu dolarul. Meral Omer, director de trezorerie al Libra Bank, se asteapta la o inflatie de 8-8,5%, chiar admitand ca majorarea preturilor va fi compensata de reducerea consumului.

Daca pretul energiei va ramane constant, reducerea cererii ar putea compensa o parte a majorarii TVA, mentinand rata inflatiei sub 10%, considera Dan Bucsa, economist-sef al Bancpost, explicand ca impactul cererii reduse se refera la aproximativ 60% din preturi (asa-numita inflatie de baza "core 3"), in timp ce restul (preturi administrate, volatile, energetice) depind de oferta (accize, tarife stabilite centralizat, productie agricola).

"Ne asteptam la o inflatie de 7,5% la sfarsitul anului", declara Catalina Molnar, senior economist la RBS Bank, considerand ca efectul majorarii TVA de la 19% la 24% nu va fi transmis in totalitate in preturi, avand in vedere efectul negativ asupra consumului, sau cel putin posibilitatea unei ajustari in timp a preturilor, daca in prima faza comerciantii vor transmite integral efectul. "Pe de alta parte, aceste presiuni inflationiste sunt de natura ofertei, si nu consideram ca au o natura persistenta, astfel ca incepand cu jumatatea a doua a anului 2011 inflatia anuala va cobori in jurul nivelului de 3%", afirma Molnar. O viziune asemanatoare are Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Tiriac Bank, a carei estimare vizeaza o inflatie anuala de 7,7% la sfarsitul lui 2010.

Mai optimisti sunt reprezentantii Intesa Sanpaolo Bank, care estimeaza o inflatie la sfarsitul anului intre 6 si 7%, cu mentiunea insa ca raman de urmarit factorii ce pot determina o crestere suplimentara a preturilor - cursul de schimb, politicile fiscale, evolutia preturilor la gaze naturale si petrol, un an slab din punct de vedere agricol. Florin Constantinescu, arbitrajist in cadrul Bancii Carpatica, este de parere chiar ca ar fi posibila o inflatie de 5,5%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/inflatia-anuala-a-ajuns-in-iunie-la-4-38-estimarile-bancherilor-pentru-restul-anului-raman-impartite-6541938
6541938
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.