In 2010, bancherii au avut, zilnic, un surplus de 250 de milioane de euro, pe care l-au pus la BNR, in loc sa dea credite

Postat la 10 ianuarie 2011 43 afişări

Excesul de lichiditate din piata este cu atat mai evident cu cat depozitele pe o zi facute de bancheri la BNR au crescut in timp ce imprumuturile de la banca centrala s-au diminuat.

In 2010, in medie, bancile au avut un excedent de bani de circa 250 de milioane de euro in fiecare zi. Cifra reprezinta valoarea depozitelor pe o zi facute de bancheri la BNR anul trecut, de 387 de miliarde de lei, de peste sapte ori mai mari decat cea din 2009, conform datelor bancii centrale citate de Mediafax. Dat fiind nivelul in scadere al creditarii in lei, bancile au fost, practic, obligate sa puna banii la BNR, contra unei dobanzi simbolice, pentru a nu "sta cu ei degeaba". O alta dovada ca motivul lipsei creditarii nu este lichiditatea scazuta este si ca bancile au imprumutat de la BNR, pe termen scurt, doar 1,86 miliarde de lei in 2010. In 10 din cele 12 luni de anul trecut bancile nu au apelat deloc la BNR pentru credite pe termen scurt.

Cititi mai multe pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
credite,
bancheri,
imprumuturi,
populatie,
BNR
/actualitate/afaceri/in-2010-bancherii-au-avut-zilnic-un-surplus-de-250-de-milioane-de-euro-pe-care-l-au-pus-la-bnr-in-loc-sa-dea-credite-7875734
7875734
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.