Fuga de euro continua, investitorii au pariat 18 mld. de dolari contra monedei europene

Postat la 17 mai 2010 24 afişări

Moneda europeana a ajuns, in tranzactiile de la bursele asiatice, la un curs de 1,2234 dolari, cel mai mic din ultimii patru ani, in asteptarea unei decizii a ministrilor europeni de finante de a impune reguli clare de disciplina fiscala pentru statele zonei euro.

Ulterior, moneda /euro a recuperat din scadere, ajungand in jur de 1,235 dolari, iar la New York a ajuns la 1,237. Tendinta de iesire de pe euro si orientare spre investitii mai sigure, in principal aurul, se manifesta insa in continuare. "Aurul e cel mai sigur. Nu-ti aduce dobanzi sau dividende, dar cui ii pasa? Zona euro e ca o casa din carti de joc", declara un trader pe aur din Europa, citat de Reuters.

Pentru perioada imediat urmatoare, parerile sunt impartite: cu certitudine exista un potential speculativ enorm, avand in vedere ca datele Comisiei pentru Tranzactii la Termen pe Marfuri din SUA (Commodity Futures Trading Commission) vorbesc deja de contracte short - pariuri pe scaderea euro - in valoare totala de nu mai putin de 18 miliarde de dolari. In aceasta perspectiva trebuie interpretate estimarile care vorbesc de o iminenta atingere a paritatii euro-dolar (la care nu s-a mai ajuns din 2002 incoace) sau chiar de o cadere sub pragul paritatii.

La New York, pretul petrolului cu livrare in iunie a scazut luni, ajungand pentru prima data in ultimele trei luni sub 70 de dolari pe baril.

De partea cealalta, exista insa analisti care se indoiesc ca imbulzeala investitorilor de a vinde euro este o strategie castigatoare. Economistul Jim O'Neill de la Goldman Sachs crede ca nu se va trece de pragul de 1,21 dolari, calificat deja drept "un nivel ieftin" la care se pot cumpara active legate de euro. Analistii Commerzbank vorbesc de 1,2135 ca urmatorul nivel spre care se indreapta cursul.

Ewald Nowotny, membru al Consiliului Bancii Centrale Europene, a declarat ca euro "se tranzactioneaza in marje normale" si ca nu exista nici un "motiv de isterie". Deocamdata, ministrii de finante ai zonei euro sunt asteptati sa furnizeze mai multe detalii despre pachetul de sustinere a stabilitatii financiare in eurozona, in valoare oficial declarata de 750 de miliarde de euro, mai exact sa fie precizate conditiile pe care statele zonei ar trebui sa le indeplineasca pentru a-si reduce deficitele si datoria publica si sanctiunile ce le pot fi aplicate daca nu le respecta.

Cancelarul german Angela Merkel a admis, duminica, faptul ca anuntul din 9 mai privind pachetul de stabilitate a reprezentat mai mult un mod de a "cumpara timp" in fata asaltului de pe piete, fiindca e nevoie de timp pentru a reduce diferentele de competitivitate si de deficite intre tarile membre. "Daca ignoram aceasta problema, n-o sa fim capabili sa calmam situatia de pe piata", a spus ea, nu insa fara a condamna speculatiile contra euro, care impun, in opinia ei, reglementari noi pentru tranzactiile de pe pietele financiare.

Premierul Greciei, Giorgios Papandreou, a declarat pentru ziarul german Handelsblatt ca, impreuna cu Angela Merkel, cu presedintele francez Nicolas Sarkozy si cu presedintele Eurogrupului (ministrii de finante din zona euro) a discutat posibilitatea de a-i trimite o scrisoare presedintelui american Barack Obama, in care sa-i ceara sa limiteze sau sa interzica de tot tranzactiile cu CDS (contracte de asigurare contra riscului de neplata, in virtutea carora investitorii castiga tocmai atunci cand un stat sau o companie nu-si mai pot rambursa datoriile). "Tarile G20 doresc sa discute acest subiect", a afirmat premierul elen. Papandreou a criticat si el pietele financiare, pe motiv ca "au reactionat exagerat" la criza datoriilor grecesti, si a acuzat speculatorii ca incearca sa intretina panica.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zona euro,
dolar,
merkel,
goldman sachs,
papandreou,
grecia
/actualitate/afaceri/fuga-de-euro-continua-investitorii-au-pariat-18-mld-de-dolari-contra-monedei-europene-6128432
6128432
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.