FMI: Economia va scadea cu 0,5%, e nevoie de masuri de protectie sociala

Postat la 11 mai 2010 23 afişări

Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a acordului FMI cu Romania, a confirmat ca noua prognoza pentru Romania vizeaza o scadere a economiei de 0,5% in acest an si a insistat ca a cerut autoritatilor sa aplice masuri de protectie a categoriilor sociale vulnerabile in urma reducerilor de salarii si pensii.

"Economia europeana isi revine mai incet decat alte regiuni, iar aceasta afecteaza Romania", a spus Franks intr-un interviu pentru IMF Survey, publicatia interna a FMI, precizand ca Fondul a revizuit, in consecinta, estimarea de crestere economica de la 0,8% la -0,5% din PIB.

Franks a afirmat ca in cursul discutiilor cu autoritatile romane, delegatia FMI a facut recomandari de politici "care ar fi asigurat un echilibru mai bun intre venituri si cheltuieli", insa presedintele, premierul si ministrul de finante, sustinuti de intregul guvern", au decis sa mearga exclusiv pe varianta "scaderilor drastice de cheltuieli" pentru a ajusta bugetul.

Reprezentantul FMI nu a precizat la ce masuri se refera, insa conform declaratiilor facute de presedinte si de premier, propunerile vizau majorarea TVA si/sau a cotei unice de impozitare. "Au fost mai multe posibilitati din care ar fi putut alege, varii mixuri de masuri de crestere a veniturilor si de reducere a cheltuielilor, dar decizia lor a fost sa se bazeze aproape in totalitate pe taierea cheltuielilor publice".

Ca atare, a continuat Franks, FMI a cerut autoritatilor romane sa asigure protectie pentru categoriile sociale cel mai vulnerabile la masurile de austeritate. "In particular, impreuna cu Banca Mondiala, va trebui sa se asigure ca desi vor avea loc reduceri de 15% ale transferurilor sociale, acestea vor fi facute proportional, mai mult pentru programele ineficiente, si ca nu vor exista reduceri in pachetele de asistenta sociala cel mai bine organizate si directionate".

Programul pe care Banca Mondiala l-ar dori pastrat este schema de venit minim garantat, care ofera o baza de venit pentru categoriile defavorizate, a precizat Jeffrey Franks. In scrisoarea de intentie cu FMI publicata ieri, Guvernul se angajeaza sa excepteze venitul minim garantat de la reducerea cu 15% prevazuta pentru cheltuielile sociale - pensii si ajutoare de somaj.

Televiziunile au difuzat ieri o inregistrare, reluata de presa de azi, cu declaratii ale presedintelui Traian Basescu facute la intalnirea cu ministrii si parlamentarii puterii, in cursul carora seful statului se declara "un adversar al venitului minim garantat", pentru ca ar incuraja "nemunca", iar Romania "nu poate fi un stat social".

Venitul minim garantat in Romania a crescut cu 15% din iulie 2009, ajungand la 125 de lei pentru o persoana singura, 225 de lei pentru familiile de 2 persoane si 462 pentru cele formate din 5 persoane. Reglementarea in cauza a fost elaborata cu consultarea Bancii Mondiale, care a cerut Guvernului sa asigure o protectie sociala mai buna a categoriilor defavorizate pe timp de criza. Conform notei de fundamentare, venitul minim garantat reprezenta in 2009, la acea data, doar 18% din salariul minim, acoperind sub 35% din volumul necesar pentru satisfacerea nevoilor de baza.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FMI,
Franks,
economie,
venit minim garantat
/actualitate/afaceri/fmi-economia-va-scadea-cu-0-5-e-nevoie-de-masuri-de-protectie-sociala-6109560
6109560
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.