De unde vine evaziunea fiscala?

Postat la 26 mai 2010 32 afişări

Cei care avanseaza procente exagerate privind evaziunea fiscala in Romania sunt "mincinosi sau rau-intentionati", a declarat marti presedintele Traian Basescu.

"Aprecierea ca avem o evaziune fiscala mare pare sa fi devenit un panaceu universal" (sic!), a spus Basescu, afirmand ca ea vine de la "oameni care se pretind mari manageri in lumea larga" si care sustin ca valoarea evaziunii ar fi de 40% din PIB sau de 40 de miliarde de euro.

Recent, Dan Voiculescu, liderul fondator al Particului Conservator, a apreciat ca in Romania pagubele provocate de eludarea fiscului se ridica la 40 de miliarde de euro, iar Dan Radu Rusanu, fruntas al PNL, a apreciat ca evaziunea fiscala reprezinta 34% din economia romaneasca.

Traian Basescu critica aceste calcule pentru ca ele ignora faptul ca pana la 20% din PIB e reprezentat de economia naturala, din gospodariile taranesti.

In schimb, ar trebui insa luate masuri de combatere a evaziunii fiscale in domeniile unde ea se manifesta: agricultura, alcool, tigari, legume si flori din import si chiar comertul intracomunitar, unde exista cazuri cand "carne de porc, de pasare, ananas sau banane" figureaza ca ar proveni din UE, dar de fapt vin din cu totul alte zone ale lumii.

Referindu-se la oamenii de afaceri, politicienii si comentatorii care "stau toata ziua pe televizoare" ca sa critice Guvernul, Traian Basescu a adus in discutie si acuzatia ca nu s-au facut autostrazi in Romania. "Explicatia este ca toti banii pe care ii produce economia se afla in bugetul de stat, plus banii pe care ii imprumutam; or, in ultimii zece ani, acestia s-au folosit pentru acoperirea consumului, din motive electorale, in timp ce pentru investitii s-a lasat doar o bruma de bani", sustine presedintele.

"Obiectivul meu, si al trebui sa fie al nostru, al tuturor, este ca Romania sa nu mai fie dependenta de imprumuturi pentru consum. Daca ne imprumutam, macar s-o facem pentru investitii", a afirmat Traian Basescu.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/de-unde-vine-evaziunea-fiscala-6174451
6174451
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.