Da Grecia faliment?

Postat la 22 ianuarie 2010 40 afişări

Deficitul bugetar foarte mare, de 12,7% in 2009, si datoria publica de peste 120% din PIB au determinat speculatii din partea investitorilor ca statul elen ar putea avea nevoie de sprijin financiar din partea Uniunii Europene sau a FMI.

Fondul Monetar International (FMI) nu se asteapta ca Grecia sa ceara ajutorul financiar al FMI, dar va ajuta autoritatile de la Atena sa implementeze programul de reducere a deficitului bugetar, a declarat, joi, un purtator de cuvant al Fondului, citat de Mediafax.

Discutiile cu Grecia au vizat "chestiuni tehnice unde putem sa oferim sfaturi despre cum pot autoritatile sa implementeze cel mai bine programul de stabilizare, o problema a lor si a Uniunii Europene", a declarat purtatorul de cuvant al FMI, Caroline Atkinson. Consultarile nu au vizat acordarea de asistenta financiara a adaugat oficialul FMI. "Nu ne asteptam la o cerere de ajutor financiar din partea Greciei", adaugat Atkinson.

"Facem ce trebuie facut", a declarat Ministrul de Finante grec, George Papaconstantinou, la sosirea delegatiei in Atena. Conform Euronews, el a sustinut ca unele comentarii ale unui membru al conducerii executive a Bancii Centrale Europene nu sunt nici necesare, nici de ajutor. Papaconstantinou ii raspundea astfel economistului Juergen Stark care a declarat unui ziar european ca UE nu va ajuta Grecia daca problema datoriei de stat se va inrautati. Totusi, analistii sustin ca vorbele lui Stark voiau de fapt sa faca ca Guvernul si poporul grec sa inteleaga necesitatea reducerii imediate cheltuielilor bugetare.

Euro nu are o problema de credibilitate, ci politica bugetara a Greciei, a declarat, Axel Weber, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene, care a cerut autoritatilor elene sa treaca de la vorbe la fapte, transmite Reuters. Weber, care este si presedinte al Bundesbank a adaugat ca "guvernul elen trebuie sa convinga piata financiara si agentiile de rating ca este hotarat si pregatit sa consolideze bugetul.

Bancile elene vor avea dificultati in reechilibrarea mixului de finantare si s-ar putea confrunta cu presiuni asupra ratingurilor, ca urmare a retragerii treptate de catre Banca Centrala Europeana (BCE) a masurilor exceptionale de suplimentare a lichiditatilor din piata, potrivit Fitch, citata de Mediafax.

Programul de stabilitate si crestere economica al Greciei, inaintat Comisiei Europene saptamana trecuta, raspunde provocarilor pe termen scurt si corespunde ratingului "A2" atribuit de Moody's statului elen, potrivit agentiei de evaluare financiara. Totusi, Moody's mentine perspectiva negativa a ratingului Greciei, din cauza incertitudinilor legate de capacitatea guvernului de a aplica programul asumat, se arata intr-un comunicat al agentiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
international,
economie,
Grecia,
faliment,
FMI
/actualitate/afaceri/da-grecia-faliment-5407797
5407797
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.