Croatia intra in UE pana in 2010

Postat la 09 noiembrie 2007 1 afişăre

Dintre toate statele care aspira sa devina membre ale Uniunii Europene, Croatia este singura care are sanse sa adere pana la sfarsitul deceniului.

Restul mai au nevoie de cel putin cinci ani pentru a se pregati din punct de vedere economic si politic, se arata intr-un raport al Comisiei Europene, din care agentia The Associated Press a obtinut un rezumat.

Raportul evalueaza progresele realizate de trei candidate actuale - Croatia, Turcia si Macedonia - si de alte patru cu sanse mari sa obtina formal acest statut in urmatorii doi ani, repectiv Albania, Bosnia, Muntenegru si Serbia. Croatia a fost avertizata ca mai are nevoie de reforme in sistemul judiciar, in lupta impotriva coruptiei si in a permite reintoarcerea refugiatilor sarbi care au parasit tara dupa razboiul din 1991–1995.

In privinta Serbiei, cresterea economica a fost semnificativa in ultimul an, inflatia este neglijabila, economia de piata a devenit functionala, iar i1nvestitiile straine directe au continuat sa inregistreze o crestere solida. In schimb, au fost mentinute bariere birocratice excesive in calea investitiilor straine, iar procesul de privatizare a fost incetinit. Un alt minus din raport pentru Serbia este ca “fortele democratice sunt fragile si partidele nationaliste inca stabilesc agenda publica”.

Albania, in ciuda performantelor inregistrate in economie si a rolului jucat in mentinerea stabilitatii regionale, continua sa fie trasa in urma de problemele cauzate de coruptie si de crima organizata.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Croatia,
UE
/actualitate/afaceri/croatia-intra-in-ue-pana-in-2010-1032422
1032422
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.