Consiliul Fiscal: statul isi poate majora veniturile din impozitul pe avere si din taxele pe mediu

Postat la 11 august 2010 45 afişări

Consiliul Fiscal, organism independent infiintat cu rolul de a evalua realismul politicilor bugetare, apreciaza ca ponderea constant scazuta a veniturilor la buget nu tine numai de evaziunea fiscala si de slaba colectare, ci se explica si prin marea varietate de exceptii legale (scutiri, facilitati) si prin nefiscalizarea ori fiscalizarea insuficienta a unor zone ale economiei, ca de pilda agricultura ori sectorul energetic.

Ca atare, ameliorarea colectarii de venituri, cruciala pentru consolidarea fiscala, ar trebui sa fie posibila nu numai prin reducerea evaziunii si a contrabandei, dar si prin eliminarea exceptiilor legale si cresterea incasarilor din zone insuficient exploatate, ca de pilda stocul de capital (averile contribuabililor) si exploatarea resurselor naturale, prin taxe de mediu si redeventele percepute companiilor energetice, apreciaza Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Studiile intocmite de Consiliu pun in evidenta ca Romania percepe un impozit pe avere care reprezinta numai 1% din PIB, fata de o medie de 1,9% in UE si de 2,1% in zona euro; impozite pe avere mai mici decat noi mai percep doar Ungaria, Slovenia si statele baltice, in timp ce rata maxima este in Marea Britanie (venituri reprezentand 5,6% din PIB) si Franta (4,5% din PIB).

Din punctul de vedere al taxelor de mediu (energie, transport, poluare, exploatarea resurselor naturale), Romania se situeaza pe locul 25 in UE, cu o pondere a acestora de mai putin de 2% din PIB. Maximul de eficienta a fost atins in 1999, cand aceste venituri insemnau aproape 4% din PIB.

Din punctul de vedere al fiscalitatii generale insa, raportat la celelalte state din UE, Romania nu este un stat care impune o povara fiscala mare, avand in vedere ca, de pilda, doar patru tari ne-o iau inainte la impozitul pe venit (Bulgaria, Cipru, Serbia si Cehia), releva studiile Consiliului Fiscal. Perceptia contribuabililor ca au de-a face cu o povara mare se explica, pe de o parte, prin rata inalta a impozitului pe munca (CAS ajuns in 2009 la 31,3% din fondul de salarii, aproape de rata din 2004), iar pe de alta prin obisnuinta in timp cu facilitatile aduse de cota unica in 2005. "Dupa introducerea unui stimulent fiscal, gradul de conformare a contribuabilului creste pana la un punct, apoi scade din nou, fiindca dispare efectul de noutate. Incasarile din impozitul pe venit au crescut pana in 2007 si apoi s-au redus din 2008, ceea ce inseamna ca ar fi trebuit introduse in paralel cresteri ale penalitatilor pentru evaziune fiscala", afirma Ionut Dumitru.

Anul trecut, veniturile bugetului general consolidat au fost de 32,1% din PIB, raportat la o medie a UE de 42,2%, situand Romania pe ultimul loc in UE. Ponderea redusa a veniturilor fiscale (28% din PIB) situeaza Romania pe penultimul loc in UE si in grupul celor 10 noi state membre ale Uniunii, iar cele nefiscale, reprezentand incasarile obtinute de pe urma companiilor de stat, concesiuni, redevente pentru exploatarea resurselor naturale si intrarile de fonduri comunitare, au reprezentat 4,1% din PIB, ceea ce inseamna pentru Romania locul 23 in randul statelor UE si ultimul loc intre cele 10 noi state membre.

Consiliul Fiscal, a carui componenta a fost validata de Parlament pentru un mandat de noua ani, are atributii consultative in evaluarea si monitorizarea politicilor publice si a programelor electorale in domeniul finantelor publice. Membrii acestuia sunt Ionut Dumitru (presedinte - din partea Asociatiei Romane a Bancilor), Lucian Liviu Albu (din partea Academiei Romane), Razvan Stanca (din partea BNR), Tatiana Mosteanu (din partea ASE) si Silviu Seitan (din partea Institutului Bancar Roman).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/consiliul-fiscal-statul-isi-poate-majora-veniturile-din-impozitul-pe-avere-si-din-taxele-pe-mediu-6852989
6852989
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.