Concedierea a 74.000 de bugetari convenita cu FMI este insuficienta, afirma presedintele Basescu

Postat la 04 august 2010 11 afişări

Concedierile anuntate pana acum de Guvern sunt insuficiente, "n-are decat sa spuna FMI ce vrea", a declarat miercuri seara la TVR presedintele Traian Basescu, insistand ca trebuie reformat pe mai departe aparatul statului, ceea ce nu inseamna simpla disponibilizare a unor oameni.

Conform intelegerii cu FMI, autoritatile urmeaza sa dea afara anul acesta 74.000 de angajati din sectorul bugetar si inca 15.000 in 2011. Presedintele a amintit ca in 2009 au fost disponibilizati 18.000 de bugetari, iar anul acesta au mai plecat din sistem inca 27.265 de oameni.

Traian Basescu a precizat ca toate concedierile sunt strict necesare si ca trebuie accelerate, intrucat in prima jumatate a anului, structura bugetului arata un dezechilibru clar in favoarea cheltuielilor sociale - 31% din buget a fost alocat pentru salarii, 45,6% pentru pensii si programe sociale si doar restul de nici 14% pentru cheltuieli materiale. Aceasta explica de ce apelul unor critici la reducerea cheltuielilor materiale ale aparatului guvernamental, ca solutie de evitare a concedierilor, nu se justifica. "Ministerele au nevoie de bani de energie, de curatenie, de masini - reducerea cheltuielilor materiale are o limita", a spus seful statului.

Basescu a adaugat ca PDL este singurul partid care si-a asumat programul de austeritate - "ma rog la Dumnezeu sa-l si implementeze" - si ca acest program trebuie sa continue si in 2011, pentru ca Romania nu mai poate continua sa "cerseasca" imprumuturi pentru salarii si pensii, in loc sa ia credite pentru a face autostrazi. "O tara care se imprumuta ca sa poata plati salariile si pensiile este o tara de mana a doua", a declarat el.

In context, presedintele a criticat insa faptul ca nici nu s-au incheiat "ecourile conferintei de presa" de dupa negocierile cu FMI si Comisia Europeana si deja au fost ministri care au iesit sa declare ca salariile din sectorul public vor putea fi majorate din nou de la anul. Traian Basescu n-a nominalizat nici un ministru, insa in ultimele zile, ministrii Adriean Videanu si Sebastian Vladescu au anuntat ca salariile bugetarilor ar putea creste treptat de la anul, urmand sa se apropie de nivelul dinaintea reducerii cu 25% din acest an. Ulterior, premierul Boc a precizat la randul sau ca daca nu se va acorda al 13-lea salariu (adica asa cum s-a convenit cu FMI) si daca statul se va incadra in nivelul de cheltuieli salariale de 39 de miliarde de lei stabilit cu FMI, salariile ar putea creste in medie cu 10%.

Cat priveste soarta concediatilor, presedintele a precizat ca exista 3 miliarde de euro alocate din bani europeni pentru recalificari profesionale si ca ei trebuie folositi. "Doresc sa le transmit insa mesajul si lor, si liderilor sindicali care ii reprezinta cu veselie: primii responsabili de neatragerea fondurilor europene sunt ei, ministrii au doar responsabilitate politica".

Basescu a admis insa ca piata muncii din Romania nu mai poate oferi insa acum nici posibilitate de absorbtie rapida a fortei de munca, nici un nivel inalt al salariilor in sectorul bugetar, iar "acesta e un adevar ce trebuie recunoscut" si in aceasta lumina trebuie privita migrarea in strainatate a medicilor, a profesorilor sau a altor specialisti care "nu pot fi platiti asa cum merita".

El a dat insa o conotatie pozitiva faptului ca exista categorii de oameni care prefera sa plece sa munceasca in strainatate: in fond, spune el, "liberalizarea pietei muncii a fost cel mai important obiectiv al Romaniei - dreptul nostru de a pleca acolo unde ne e mai bine". Basescu le-a multumit romanilor care au ales sa plece sa lucreze in strainatate, in loc sa ramana in tara si sa ceara ajutoare sociale.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/concedierea-a-74-000-de-bugetari-convenita-cu-fmi-este-insuficienta-afirma-presedintele-basescu-6775615
6775615
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.