Companiile mari, restantiere la plata creditelor

Postat la 17 martie 2010 18 afişări

Daca in prima parte a anului trecut, cele mai importante restante la plata creditelor le inregistrau clientii persoane fizice, ulterior au avut probleme intreprinderile mici si mijlocii, pentru ca de la sfarsitul anului trecut si pana acum sa apara restante si in categoria companiilor mari, a declarat miercuri Rasvan Radu, CEO si presedinte executiv al UniCredit Tiriac Bank.

"Exista o presiune in zona provizioanelor pentru creditele companiilor mari", a spus Rasvan Radu, apreciind ca o plafonare a cresterii provizioanelor se intrevede abia incepand din trimestrul al treilea, cand vor aparea si primele semne de revenire a economiei. Pentru 2010, cresterea economica a Romaniei asteptata de UniCredit Tiriac se situeaza la 0,4%, mult sub estimarea FMI, insusita si de autoritatile romane, de 1,3%.

UniCredit Tiriac Bank a incheiat anul trecut cu un profit net de 329 milioane de lei (78 de milioane de euro), in scadere cu 8% fata de 2008, si cu un nivel al activelor nete totale de 20,4 miliarde de lei (4,8 miliarde de euro), in crestere cu 17%. Profitul operational s-a majorat cu 11%, la 668 de milioane de lei, in conditiile in care pe ansamblul pietei bancare s-a inregistrat o scadere de aproape 7%.

Portofoliul de credite al bancii scazuse la sfarsitul anului trecut cu 2% fata de anul precedent, la 12,1 miliarde de lei, neincluzand soldul imprumuturilor externalizate, in valoare de aproape de 1 miliard de euro (nivel similar cu soldul de la sfarsitul anului precedenta.

Provizioanele nete constituite de UniCredit Tiriac Bank au crescut anul trecut cu 84% fata de sfarsitul lui2008, in conditiile in care profitul operational acopera de 2,6 ori provizioanele nete. Pe parcursul anului trecut, ponderea creditelor la care platile au intarziat peste 90 de zile a urcat de la 1,61% la 6,52%, iar banca a restructurat peste 3.000 de credite restante. Rata solvabilitatii era, la sfarsitul lui 2009, de 11,67%, potrivit standardelor contabile romanesti (respectiv de 13,11% daca se ia in calcul si profitl pe 2009), raportat la pragul minim de 10% cerut de BNR.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/companiile-mari-restantiere-la-plata-creditelor-5754216
5754216
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.