BNR: Boom-ul imobiliar a lasat in urma cea mai mare rata a creditelor neperformante din economie

Postat la 24 august 2010 72 afişări

Rolul firmelor din constructii si imobiliare in economie ar putea fi modest in perioada urmatoare, in lipsa unor proiecte importante de infrastructura, insa boom-ul imobiliar al ultimilor ani a lasat in urma probleme, in conditiile in care acest sector a produs cea mai mare rata a creditelor neperformante dintre toate sectoarele economiei, releva BNR in ultimul Raport asupra stabilitatii financiare.

Expunerea bancilor autohtone in sectorul imobiliar este relativ importanta (peste 14% din totalul credite acordate companiilor, respectiv 14 miliarde de lei in iunie 2010, in crestere de la 9,7 miliarde lei in decembrie 2008), in timp ce creditele neperformante in sectorul imobiliar au ajuns in iunie la 11%, fata de media din economie de 8%. BNR apreciaza ca un risc ridicat creat de sectorul imobiliar provine din nivelul datoriei externe a firmelor de profil, care reprezenta in iunie peste 35% din totalul datoriei externe private a Romaniei si circa o treime din totalul datoriei pe termen scurt.

Cererea de noi active imobiliare (atat comerciale, cat si rezidentiale) ar putea ramane la niveluri modeste in 2010, considera BNR, din cauza revenirii lente a economiei si diminuarii veniturilor populatiei. Cererea de constructii comerciale si birouri ar putea fi cea mai afectata, in timp ce in segmentul rezidential, intentia de achizitie sau de construire a unei case in urmatoarele 12 luni a scazut, atingand in iunie 2010 minimul ultimilor sapte ani.

In ce priveste oferta de finantare pentru constructia de noi active imobiliare, aceasta este redusa si se realizeaza la costuri relativ ridicate: "bancile percep firmele din constructii si tranzactii imobiliare ca fiind cele mai riscante din economie, iar aceasta perceptie se pastreaza de zece trimestre consecutiv" - inca din primul trimestru al lui 2008. Rolul creditului bancar in initierea de tranzactii imobiliare este scazut, mai putin de 10% din operatiunile de vanzare-cumparare fiind efectuate prin acest tip de finantare.

Referitor la calitatea portofoliului bancar provenind din creditarea ipotecara sau cu garantii ipotecare, BNR constata ca rata creditelor neperformante in acest caz a crescut in perioada decembrie 2008 - iunie 2010 de la aproape 1% la 8,9% pentru portofoliul bancar privind companiile, respectiv de la 0,8% la 4,5% pentru portofoliul privind sectorul populatiei. "Ponderea ridicata a activelor imobiliare in bilantul firmelor si al populatiei genereaza preocupari privind implicatiile posibilei scaderi in continuare a preturilor la aceste active", afirma banca centrala.

BNR remarca faptul ca, fata de multe tari din UE, costurile de constructie pentru cladirile noi se mentin ridicate in Romania, aproximativ la acelasi nivel ca in 2008, desi in scadere in primul trimestru din 2010. "Acest fapt poate avea doua consecinte: pe de o parte, firmele romanesti de constructii ar avea o anumita marja de manevra in eficientizarea costurilor pentru a rezista crizei, dar pe de alta parte, costurile de productie in scadere in tarile zonei euro arata ca se creeaza premisele ca fluxurile de capital sa identifice rentabilitati superioare in alte zone decat in Europa Centrala si de Est, mai ales in comparatie cu perioada premergatoare crizei", se spune in raportul bancii centrale.

Conform datelor INS, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 16% in primul semestru din 2010 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (date ajustate sezonier). Cele mai afectate au fost cladirile rezidentiale (-37%), urmate de cladirile nerezidentiale (-23,6%).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bnr,
imobiliare,
constructii,
credite,
restante
/actualitate/afaceri/bnr-boom-ul-imobiliar-a-lasat-in-urma-cea-mai-mare-rata-a-creditelor-neperformante-din-economie-7038950
7038950
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.