BCR vede cursul de schimb intre 4,1 si 4,3 lei/euro; Raiffeisen mizeaza pe 4,4 lei/euro, ING pe 4,35

Postat la 17 august 2010 17 afişări

Desi leul a cunoscut o anume volatilitate in luna iunie, moneda romaneasca ramane una dintre cele mai stabile pe ansamblul regiunii, osciland de aproape un an in intervalul 4,1-4,3 lei/euro, in care este de asteptat sa evolueze si de acum inainte, apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BNR.

Anghel considera ca acest interval de variatie este "neutru si suficient de stimulativ pentru economie", adaugand totusi ca "nu se poate creste numai prin curs" - o aluzie la apelurile periodice ale oamenilor de afaceri in directia unei deprecieri a leului, care ar stimula competitivitatea exporturilor.

Intr-o depreciere a leului pe parcursul urmatoarelor luni cred economistii Raiffeisen Bank Romania, care marti si-au facut publica prognoza de curs pana in martie 2011. De la nivelul actual de 4,23 lei/euro, cursul ar urma sa ajunga la 4,40 lei/euro in septembrie, dupa care va reveni la 4,30 lei/euro la sfarsitul anului, pentru ca la sfarsitul primului trimestru din 2011 sa atinga din nou 4,40 lei/euro. Deocamdata, pe termen scurt, Raiffeisen nu intrevede variatii semnificative ale cursului.

Prognoza este in acord cu estimarile Raiffeisen conform carora, dupa un trimestru II in care toti indicatorii pe termen scurt au avut o dinamica favorabila - productia industriala, cea din constructii, vanzarile din retail si cele de masini -, economia ar urma sa-si reia tendinta de scadere incepand din trimestrul al treilea. Potrivit lui Nicolae Covrig, analist financiar in cadrul Raiffeisen Bank Romania, "masurile de austeritate fiscala initiate la inceputul lui iulie vor avea un impact negativ asupra evolutiei PIB in a doua jumatate a anului".

Luni, si economistii ING Bank au estimat ca in urmatoarele trei luni, cursul ar putea ajunge la 4,35 lei/euro, din cauza masurilor de austeritate necesare pentru consolidarea fiscala. Daca insa Raiffeisen considera posibila o redresare de la anul, cu o crestere economica de 1-2%, prognoza ING este pesimista, vizand un declin de pana la 2% al economiei in 2011.

CU CENTURA DE SIGURANTA

In opinia lui Lucian Anghel, o conditie de sustinere a stabilitatii cursului, asa cum a fost si anul trecut incepand din primavara, este continuarea si ducerea la bun sfarsit a acordului de imprumut cu FMI si Comisia Europeana, dupa care ar fi necesar un nou acord - "chiar daca nu cu bani, ci un nou tip de acord", care sa asigure "un ghidaj" contra derapajelor, respectiv continuarea unei politici economice si fiscale prudente.

In urma cu cateva luni, presedintele Traian Basescu invocase ideea unui acord de tip preventiv cu FMI ("precautionary") - o linie de credit de genul celei pe care Ungaria ar fi urmat s-o solicite in iulie de la FMI, fara insa a avea intentia sa foloseasca neaparat banii. Un alt instrument alternativ fata de clasicul credit stand-by si introdus de FMI in ultimul an este linia de credit flexibila, rezervata insa doar statelor cu performante fiscale bune si cu o evolutie buna a indicatorilor macro: unul dintre beneficiari este Polonia, care nu a tras insa nicio suma din cele 20 de miliarde de dolari aferente, dar recent si-a prelungit pe inca un an linia de credit.

Anghel apreciaza ca sunt sanse ca actualul acord, care expira in mai 2011, sa se incheie cu eliberarea tuturor sumelor care au ramas, pe de o parte fiindca incadrarea intr-un deficit bugetar in jur de 6,8% din PIB anul acesta este posibila, pe de alta parte in virtutea politicii flexibile a Fondului, manifestata pe tot parcursul acordului.

Conform datelor FMI valabile la data de 16 august, Romania a beneficiat pana acum de 10,65 miliarde de euro din creditul stand-by si mai are de incasat 2,84 miliarde de euro, fiind in continuare cel mai mare debitor fata de FMI, inaintea Ucrainei si a Ungariei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
curs valutar,
leu,
euro,
fmi,
acord,
bcr,
raiffeisen,
ing
/actualitate/afaceri/bcr-vede-cursul-de-schimb-intre-4-1-si-4-3-lei-euro-raiffeisen-mizeaza-pe-4-4-lei-euro-ing-pe-4-35-6929628
6929628
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.