BCE cumpara obligatiuni de 16,5 mld. euro ale tarilor cu probleme din eurozona

Postat la 17 mai 2010 20 afişări

Banca Centrala Europeana a dezvaluit luni ca a cumparat in cursul saptamanii trecute obligatiuni emise de statele zonei euro in valoare de 16,5 miliarde de euro.

Suma este la nivelul inferior al asteptarilor analistilor, scrie Financial Times, si in linie cu declaratiile facute de conducerea bancii conform carora interventia BCE pe piete nu va implica sume masive. Banca nu a detaliat cui apartin obligatiunile cumparate si nici scadenta acestora, insa operatiunea a vizat in mod cert titluri emise de statele in cazul carora investitorii au crescut dobanzile cerute pentru obligatiuni, in primul rand Grecia. Costurile de indatorare au urcat, pe parcursul ultimelor saptamani, si pentru Portugalia, Spania, Irlanda si Italia.

BCE a anuntat ca marti dimineata va lansa o operatiune de sterilizare a lichiditatii create in piata de cumpararea obligatiunilor, printr-o licitatie de depozite la o saptamana, cu dobanda variabila. O noua operatiune similara va fi lansata saptamana viitoare, cu acelasi scop, urmand declaratiilor presedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, ca din ratiuni de mentinere a inflatiei sub 2% in zona euro, banca nu are intentia sa urmeze exemplul din 2008 al Rezervei Federale a SUA si al Bancii Angliei, de a trece la o politica de "relaxare cantitativa" - cumpararea de obligatiuni pentru a injecta cantitati mari de bani in piata, in momente de criza de lichiditate.

Prin intermediul licitatiei de depozite, bancile vor avea posibilitatea sa obtina o dobanda de pana la 1%, apreciaza analistii, mult mai mare decat cea oferita de BCE pentru facilitatea de depozit overnight, de 0,25%.

Analistii UniCredit calculeaza ca suma angajata de BCE saptamana trecuta reprezinta circa 2% din totalul datoriilor acumulate de Irlanda (82 miliarde de euro), Portugalia (97 miliarde), Grecia (258 miliarde) si Spania (400 de miliarde). Prin urmare, achizitiile de saptamana trecuta "ar trebui sa fie urmate de cumpararea unor obligatiuni in valoare de inca 70 de miliarde de euro, pentru a ajunge la 10% din volumul total al datoriilor".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bce,
zona euro,
trichet,
obligatiuni,
datorie
/actualitate/afaceri/bce-cumpara-obligatiuni-de-16-5-mld-euro-ale-tarilor-cu-probleme-din-eurozona-6129034
6129034
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.