Bancherii: Ordonanta privind creditele,"un efect social dezastruos"

Postat la 31 august 2010 42 afişări

Ordonanta Guvernului privind creditele pentru persoane fizice este rezultatul unei promisiuni din campania electorala, iar acum "nu aduce nimic bun, nici macar din punct de vedere electoral", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, cu ocazia evenimentului Meet the CEO, organizat marti de BUSINESS Magazin.

OUG 50, care impune bancilor sa ofere clientilor dobanzi fixe la creditele noi si cele existente sau sa recalculeze dobanzile variabile in functie de indicatori obiectivi, ca Euribor sau Robor, in loc de ratele de referinta proprii ai bancilor, va avea in cele din urma "un efect dezastruos din punct de vedere social", atunci cand economiile europene isi vor relua din plin cresterea, iar indicele Euribor va creste, apreciaza Ghetea.

Momentul introducerii ordonantei coincide cu un minim istoric al Euribor, aflat la un nivel in jur de 1%, insa expectatia ca valorile de acum sa ramana neschimbate este gresita, iar atunci cand acestea vor ajunge din nou la 4-5%, clientii se vor trezi cu dobanzi marite in loc de avantajul unor credite mai ieftine, sustine seful ARB.

Ghetea afirma ca ARB va continua sa atraga atentia autoritatilor asupra implicatiilor financiare si sociale ale aplicarii unei ordonante care preia prevederile Directivei 48 a CE privind protectia beneficiarilor de credit, insa le extinde, impunand recalcularea dobanzilor nu numai la creditele de consum noi, ci la orice tip de credit, inclusiv pentru cele aflate in derulare, in numar total de 8 milioane.

"Sigur ca suntem obisnuiti sa ni se spuna: bancile vor sa-si traga spuza pe turta lor, vor sa-si protejeze businessul", adauga Radu Ghetea, "dar bancile sunt printre cei mai mari contribuabili la buget, iar economia nu poate trai atata vreme cat sistemul bancar e pus pe butuci". Calculele ARB privind pierderile pe care sistemul bancar le-ar suferi in cazul aplicarii ordonantei vorbesc de o suma totala intre 450 si 900 de milioane de euro anual.

ARB a avut si are discutii cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, initiatoarea ordonantei, cu BNR si comisiile de buget-finante si juridice ale Parlamentului, spre a obtine clarificari privind aplicarea ordonantei. ANPC a instiintat recent bancile ca de fapt pot modifica marjele fixe, astfel incat cuantumul final al dobanzii sa ramana neschimbat, insa numai daca obtin acordul clientului - "adica niciodata", conchide Ghetea.

---------------------------

Radu Gratian Ghetea a fost invitatul celui de-al cincilea eveniment din seria "MEET THE CEO" organizat lunar de BUSINESS Magazin. La precedentele editii au participat Mariana Gheorghe (Petrom) si Liliana Solomon (Vodafone), Misu Negritoiu (ING Bank Romania), Saduokhas Meraliyev (Rompetrol) si Yorgos Ioannidis (Romtelecom).

Pentru a afla mai multe detalii despre "MEET THE CEO", accesati sectiunea Evenimente a site-ului BUSINESS Magazin sau sunati la 0318.256.293 / 0318.256.306.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/bancherii-ordonanta-privind-creditele-un-efect-social-dezastruos-7066310
7066310
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.