A inceput Blitzkriegul

Postat la 24 mai 2010 9 afişări

Dupa ce luni de zile a fost in ariergarda eforturilor de “asigurare a stabilitatii financiare in zona euro”, cum eufemistic a numit presedintele Bancii Centrale Europene sustinerea cu bani a statelor mai slabe economic din zona euro, Germania a lansat, saptamana trecuta, o ofensiva neasteptata, atat contra speculatorilor care ameninta “stabilitatea”, cat si contra tarilor indisciplinate fiscal.

Cel mai vizibil, cel putin in prima parte a saptamanii, a fost decizia Berlinului de a interzice operatiunile speculative de "naked short selling" (cand traderii se angajeaza in vanzarea de titluri, cu scopul de a le rascumpara mai tarziu cu profit, nu numai inainte de a le imprumuta, dar si inainte de a se asigura ca au cum sa le imprumute), interdictie aplicata titlurilor a 10 grupuri financiare germane.

Folosirea agresiva a acestei practici a dus la prabusirea actiunilor Lehman Brothers in 2008, iar intr-o perioada de speculatii intense cu active ale emitentilor din zona euro, Berlinul a socotit ca interdictia va limita volatilitatea preturilor la actiuni si obligatiuni, cu efect asupra stabilitatii euro.

Mult mai spectaculos este insa planul german de inasprire a monitorizarii statelor indisciplinate fiscal: guvernul condus de Angela Merkel a pregatit un plan care include nu numai - cum era de asteptat - reglementari contra fondurilor speculative ce opereaza in Europa si mai vechea idee a infiintarii unei agentii europene de rating, dar si stabilirea unor proceduri de control al insolventei pentru statele care nu se conformeaza regulilor de deficit bugetar si de datorie publica.

Conform planului, dezvaluit de publicatia Der Spiegel, bugetele anuale ale tarilor din zona euro vor suporta "verificari independente stricte", efectuate nu de Bruxelles (asa cum ar fi dorit Comisia Europeana), ci de catre Banca Centrala Europeana sau de o serie de institute de cercetare economica a caror lista ar urma sa fie precizata. In plus, "membrii zonei euro care nu se conformeaza regulilor de reducere a deficitului vor fi temporar exclusi de la primirea fondurilor structurale" si, in cazuri extreme, exclusi definitiv.

Recent, ministrul de finante Wolfgang Schaeuble a mentionat si posibilitatea ca statelor indisciplinate sa li se suspende dreptul de vot in cadrul zonei euro. Toate aceste masuri ar necesita schimbarea statutului de functionare a zonei euro, respectiv amendamente la Tratatul de la Lisabona. "Daca ne intereseaza un cadru durabil, stabil pentru uniunea monetara, trebuie sa acceptam ca sunt necesare amendamente la tratat", precizeaza textul planului intocmit de guvernul german.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politic,
euro,
Germania,
masuri
/actualitate/afaceri/a-inceput-blitzkriegul-6160971
6160971
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.