50 de miliarde de euro pentru Europa de Est pana in 2015

Postat la 16 mai 2010 24 afişări

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare va investi peste 50 de miliarde de euro in perioada 2010-2015 in tarile Europei de Est si ale fostei URSS, mai mult decat a investit in total de la crearea ei in 1991 pana acum.

Actionarii BERD au aprobat la reuniunea de la Zagreb o crestere a capitalului bancii cu 50%, majorand astfel la 30 de miliarde de euro resursele disponibile pentru finantarea tarilor din Europa Centrala si de Sud-Est, fosta URSS si Turcia.

Majorarea de capital va permite BERD sa investeasca intre 8,5 si 9 miliarde de euro in fiecare an, din 2011 pana in 2015, in cele 29 de tari unde opereaza. In 2009, BERD a investit in aceste tari 8 miliarde de euro.

Conform presedintelui bancii, Thomas Mirow, investitiile BERD vor viza cu precadere remedierea unor "vulnerabilitati ascunse" ale economiilor in tranzitie, in special dezechilibrul dintre sursele interne si externe de finantare, insuficienta diversificare a economiilor si a exporturilor, investitiile insuficiente in eficienta energetica si productia de energie verde, finantarea insuficienta a IMM si a infrastructurii.

Actionarii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare sunt UE, Banca Europeana de Investitii si 61 de state, in frunte cu SUA, urmate de Marea Britanie, Germania, Franta si Italia, in ordinea capitalului subscris.

BERD IN ROMANIA

Anul trecut, BERD a finantat 23 de proiecte in Romania, totalizand 721 de milioane de euro, in crestere de la 318 milioane in 2008 si 336 milioane in 2007. Peste 85% din suma a vizat sectorul privat. Banca a contribuit, de asemenea, cu 1 miliard de euro la pachetul de finantare de 19,95 miliarde de euro acordat Romaniei pentru 2009-2010 impreuna cu FMI, UE si Banca Mondiala.

Principalele finantari in 2009:

- pentru Petrom - un credit de 200 milioane de euro pentru centrala electrica de la Brazi si un credit sindicalizat de 300 de milioane de euro pentru cresterea eficientei energetice

- o linie de credit de 100 de milioane de euro pentru BCR destinata finantarii IMM

- 44 de milioane de euro pentru Renault Technologie Roumanie, centrul tehnic de la Titu al companiei Renault

- un credit in lei echivalent cu 20 de milioane de euro pentru Lafarge Ciment

- prima investitie de capital intr-o firma privata: 6 milioane de euro participatie la capitalul producatorului de hartie Pehart Tec.

UN AN GREU PENTRU ROMANIA SI BULGARIA

Banca a anuntat cu aceeasi ocazie o majorare, fata de prognozele din ianuarie, a estimarii de crestere economica in 2010 pentru Europa Centrala si tarile baltice, de la 1,4% la 1,8% (respectiv 3% in 2011), dar a redus-o pentru Europa de Sud-Est, grup in care este incadrata Romania, de la 1,2% la 0,3% (respectiv 2,9% la anul).

In cazul Romaniei, BERD a majorat estimarea doar pentru 2011, de la 2,3% la 3%, insa pentru acest an a redus-o de la 1,3% la zero. Pe ansamblul Europei de Sud-Est, cel mai mult au fost reduse estimarile referitoare la Romania si Bulgaria, singurele state membre ale UE din acest grup. "Cresterea va fi zero sau neglijabila in ambele tari. Si in Romania, si in Bulgaria, noile masuri de austeritate fiscala vor limita cresterea cererii interne", apreciaza BERD.

In cazul Bulgariei, previziunea a fost inrautatita de la o crestere zero la o scadere a PIB cu 1,2% in acest an, urmata de un avans cu 3% la anul.

Pentru Letonia, prognoza s-a schimbat de la -2% la -3%, pentru Lituania de la -0,5% la -1,5%, in timp ce pentru Estonia s-a imbunatatit de la -1,8% la -0,4%. In schimb, in cazul Ungariei, estimarea s-a modificat in bine, de la -0,6% la 1%. "Ungaria incepe sa culeaga beneficiile programului sever de ajustare inceput dupa criza din 2008", noteaza BERD.

Polonia ar urma sa aiba o crestere a PIB de 2,6%, Slovacia de 3,4%, Slovenia de 1,3%, Serbia de 2,1%, Rusia de 4,4%. BERD nu publica estimari pentru Cehia.

Europa de Est "a trecut printr-o recesiune mai adanca si o redresare mai lenta decat alte piete in curs de dezvoltare", a declarat economistul-sef al BERD, Erik Berglof, care a adaugat ca acum riscurile pentru cresterea economica a zonei au evoluat de la cele interne la cele externe, mai exact "au crescut dramatic" odata cu criza greceasca.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
berd,
europa de est,
finantare,
credite
/actualitate/afaceri/50-de-miliarde-de-euro-pentru-europa-de-est-pana-in-2015-6124879
6124879
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.