Afaceri de la zero. Sorin Zaharie a preluat brandul de detergenţi Elefantino în 2017, a regândit partea de design, iar acum vinde circa 20-25 de tone de detergent lunar către clienţii din industria HoReCa

Autor: Alexandra Matei Postat la 17 august 2021 79 afişări

Sorin Zaharie a preluat brandul de detergenţi Elefantino în 2017, a modificat partea de design a produselor şi a dus brandul la afaceri de peste 570.000 de euro în 2020 şi la peste 20-25 de tone de detergent vândut în fiecare lună către clienţii cu afaceri în HoReCa din Braşov.

Afaceri de la zero. Sorin Zaharie a preluat brandul de detergenţi Elefantino în 2017, a regândit partea de design, iar acum vinde circa 20-25 de tone de detergent lunar către clienţii din industria HoReCa

„Căutăm să ne extindem şi în restul ţării şi recomandările cele mai bune le avem din vorbă-n vorbă.“

Sorin Zaharie a preluat brandul de detergenţi Elefantino în 2017, a modificat partea de design a produselor şi a dus brandul la afaceri de peste 570.000 de euro în 2020 şi la peste 20-25 de tone de detergent vândut în fiecare lună către clienţii cu afaceri în HoReCa din Braşov.

De când antreprenorul român a preluat brandul de detergent, a investit peste 30.000 de euro în dezvoltarea lui, bani pe care i-a folosit atât pentru a cumpăra de la cei care l-au deţinut înainte reţete, instrumente de determinare a pH-ului, ustensile şi diverse alte utilaje, cât şi pentru a face un depozit în care să fie ţinut detergentul.

„Elefantino este un lup mâncat de oaie. Sună şocant, dar aşa este. De obicei, în România firmele străine cumpără firme româneşti şi ori le ridică, ori le omoară. Acum s-a întâmplat, printr-o succesiune de evenimente, ca o firmă românească să folosească know how din Italiaa spus antreprenorul. 

„Brandul a fost adus în România de nişte români care lucrau în anii ‘90 în Italia. Am preluat afacerea în 2017, iar de atunci am început să facem ambalaje individuale, am regândit partea de design, am făcut un rebranding. Noi activam înainte în zona HoReCa şi încă o facem – vindem tot ce înseamnă consumabile pe HoReCa. Aici aveam şi o componentă de detergenţi, deci aveam habar despre această piaţă. Până acum fabricam între 15 şi 20 de tone pe lună. Acum suntem undeva între 20 şi 25 de tone pe lună. Clienţii din HoReCa sunt în mare parte din Braşov. Partea de detergent reprezintă cam o treime din businessul nostru din HoReCa, iar acum căutăm să ne extindem şi în restul ţării. Recomandările cele mai bune le avem din vorbă-n vorbă“, a mai spus el.

Sorin Zaharie spune că un dezavantaj pe care îl avea businessul înainte era că  detergentul era vândut în pieţe, la kilogram, iar clienţii care erau mai pretenţioşi nu prea acceptau asta.

„Era, practic, un produs preferat de pensionari, iar pentru a ajunge într-o zonă mai elitistă, a trebuit să se lucreze la ambalaje.“

În portofoliul de produse se regăsesc detergenţi profesionali şi casnici, de la detergent de rufe albe sau negre, la detergent pentru rufe delicate, gel de rufe, detergent de vase şi chiar detartrant.

Producţia se realizează într-o fostă platformă, unde înainte de anul 1989 se fabricau mantalele pentru armată. Partea de producţie şi ambalare este realizată de trei persoane.

Preţul produselor Elefantino ajunge la circa 7 lei per litru, preţ considerat foarte ieftin de mulţi dintre clienţi. În prezent, pentru clienţii din HoReCa, susţine Sorin Zaharie, detergentul se vinde în recipiente de 5 litri, iar cele mai cerute produse sunt soluţia de scos pete, detergentul de rufe automate şi degresantul.

„Micile magazine e greu să reziste. Un detergent nu este un produs de zi cu zi şi de multe ori proprietarii de magazine mici preferă să pună o pâine pe raft decât un detergent. Este foarte dificil, de asemenea, să colaborăm cu magazine de retail, pentru că Braşovul, fiind unul dintre oraşele mari ale ţării, marii retaileri au ajuns repede aici, iar cei mici nu prea mai sunt“, a adăugat acesta.

El mai spune că brandul Elefantino a avut o colaborare şi cu platforma Emag, dar din păcate sistemul de curierat a lăsat mult de dorit, iar transportarea unui detergent la sute de kilometri distanţă, astfel încât el să ajungă intact, este foarte dificilă.

În 2020, partea de detergenţi a însemnat circa 200.000 de euro din cifra de afaceri totală. Mai mult, tot anul trecut, spune Sorin Zaharie, a fost dezvoltat sub brandul Elefantino şi gelul hidroalcoolic şi a crescut cererea pentru produsele adiacente.

În continuare, după cum spune antreprenorul, planurile de dezvoltare ale businessului se referă la dobândirea unei notorietăţi cât mai mare, la îmbunătăţirea constantă a ambalajelor şi la personalizarea lor, astfel încât personalitatea produselor să se contureze din ce în ce mai bine.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
afaceri,
brand,
clienti,
vanzare,
design

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.