Adrian Vasilescu: Guvernatorul BNR n-a acuzat romanii ca au indatorat tara, a constatat doar o realitate

Postat la 27 noiembrie 2010 53 afişări

Datoria externa a tarii a fost facuta de banci, companii, populatia prin intermediul bancilor si de stat, iar cand guvernatorul BNR a spus ca romanii au indatorat Romania, "n-a spus-o ca pe un repros, ci doar a constatat o realitate", a spus Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Din totalul de 90 de miliarde de euro reprezentand datoria externa, datoria statului inseamna numai 18,7 miliarde de euro, a explicat Vasilescu, restul fiind datorie privata, majoritatea acumulata in ultimii ani dinainte de criza, cand s-a deschis robinetul creditelor de consum. Bancile au atras din strainatate fonduri de 22 de miliarde de euro, din care au dirijat cea mai mare parte spre creditare. "Nici bancile nu sunt foarte vinovate de situatia speciala din acei ani, cand valuta venea de peste granita in valuri", a comentat Adrian Vasilescu la Realitatea TV, referindu-se la liberalizarea conturilor de capital, din 2005.

"Noi la BNR aveam o expresie - sa nu ne inecam in butoiul cu miere. Acum e greu de spus cine e vinovat, romanii, bancile… ne-am asezat si noi la rand, fiindca se dadea", a afirmat Vasilescu, adaugand ca multi economisti de renume, inclusiv Milton Friedman, sustineau pe atunci teoria ca trebuie sa ne pregatim pentru o perioada de prosperitate indelungata si ca succesiunea ciclurilor economice, cu faze de avant si declin, a disparut.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, remarcase miercuri ca numai in doi ani, 2007-2009, s-au cumparat pe credit un milion de masini noi, cu 17 miliarde de euro. In acelasi timp, 5 miliarde de euro din datoria externa se regasesc in credite pentru cumparaturi in supermarketuri. Numarul total al persoanelor care au luat credite se ridica la 4,5 milioane, in timp ce 3,7 milioane de debitori au credite de consum negarantate, ceea ce l-a facut pe Isarescu sa comenteze ca "decizia de indatorare a fost democratica" si ca romanii sunt cei ce au indatorat Romania, din moment ce "70% din datoria privata este către sectorul neproductiv".

In acelasi timp, Vasilescu a amintit criticile de care a avut parte BNR in toti anii de boom al creditarii pentru restrictiile impuse bancilor, inclusiv pentru mentinerea rezervelor minime obligatorii la un nivel inalt, ce impiedica mobilizarea banilor pentru si mai multe imprumuturi. Rezerve minime de 40% inseamna ca dintr-un euro, banca nu avea la dispozitie decat 60 de eurocenti, restul fiind la BNR, ceea ce a atras proteste constante in randul bancherilor.

"Bancile noastre nu sunt pe butuci, spre deosebire de situatia din alte tari, iar pentru aceasta trebuie recunoscut si meritul Bancii Nationale", a precizat Adrian Vasilescu, adaugand ca in Romania "nici un leu nu a iesit de la buget pentru a sustine bancile", cu atat mai putin zeci de miliarde de euro, ca in Europa de Vest.

Consilierul guvernatorului BNR considera ca daca va reveni increderea in cresterea economica - increderea consumatorilor si a companiilor - atunci si creditarea isi va reveni "in minutul urmator", insa in viitorul previzibil nu mai este posibil ca aceasta sa se intoarca la valorile din 2007-2008: "E nevoie sa gasim un echilibru intre pofta de consum bazat pe credite si munca."

Urmărește Business Magazin

/actualitate/adrian-vasilescu-guvernatorul-bnr-n-a-acuzat-romanii-ca-au-indatorat-tara-a-constatat-doar-o-realitate-7755698
7755698
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.