Aderarea Romaniei la Schengen, blocata de Olanda, Franta, Germania, Finlanda si Belgia in ciuda votului masiv pentru integrare dat de Parlamentul European

Postat la 09 iunie 2011 38 afişări

Consiliul Justitiei si Afacerilor Interne, JAI, (ministrii justitiei si de interne din statele UE) discuta astazi aderarea Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen, dar, in ciuda votului masiv al Parlamentului European de miercuri in favoarea aderarii, lucrurile par batute in cuie: JAI nu va stabili astazi un termen pentru integrarea celor doua tari, ci va sustine ca va examina o astfel de decizie cel mai tarziu in septembrie.

Drept urmare, subiectul nu se va regasi pe masa Consiliului European (sefii de state si de guverne din UE) din 23 - 24 iunie.Aderarea in acest an pare si ea compromisa, in conditiile in care ministrul pentru imigratie din Olanda Gerard Leers a sustinut, inainte de inceperea consiliului JAI, ca Guvernul olandez se va pronunta abia in 2012 in privinta cererilor de aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, "dupa o perioada de proba".

Or, este suficient ca un singur membru al UE sa se pronunte "impotriva" aderarii ca lucrurile sa ramane blocate.Romania a intrat intr-un vartej in care populismul si teama si-au dat mana. Desi, tehnic, Romania este pregatita pentru intergarea in spatiul fara frontiere, aderarea sa, ca si a Bulgariei de altminteri, este pusa sub semnul intrebarii pentru ca, asa cum a sustinut Gerard Leers, actul de justitie in cele doua tari lasa de dorit, iar Olanda asteapta raportul Comisiei Europene pe Justitie pentru a vedea daca s-a facut ceva in aceasta privinta. Dar, subliniaza demnitarul olandez: Olanda va avea nevoie de timp pentru a studia documentele. Va relua subiectul in 2012.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Parlamentul European,
integrare,
Schengen
/actualitate/aderarea-romaniei-la-schengen-blocata-de-olanda-franta-germania-finlanda-si-belgia-in-ciuda-votului-masiv-pentru-integrare-dat-de-parlamentul-european-8327990
8327990
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.