Acţiunile globale înregistrează cea mai lungă serie de pierderi săptămânale de la criza din 2008. ”Când mişcările sunt atât de haotice, este foarte periculos să încerci să îţi pui pălăria de timerul de piaţă şi să joci acest joc”

Autor: Ştefan Stan Postat la 14 mai 2022 25 afişări

Acţiunile globale înregistrează cea mai lungă serie de pierderi săptămânale de la criza din 2008. ”Când mişcările sunt atât de haotice, este foarte periculos să încerci să îţi pui pălăria de timerul de piaţă şi să joci acest joc”

Acţiunile mondiale s-au scufundat pentru a şasea săptămână consecutivă, ameninţarea unei recesiuni în SUA adăugându-se la temerile investitorilor care se confruntau cu inflaţia galopantă, blocarea coronavirusului în China şi invazia Rusiei în Ucraina.

Indicele FTSE All-World se află la cea mai lungă serie de pierderi săptămânale de la mijlocul anului 2008, egalând ca durată declinul înregistrat înainte ca criza creditelor ipotecare subprime să ducă la prăbuşirea catastrofală a Lehman Brothers. O revenire târzie de vineri a fost insuficientă pentru a compensa o vânzare brutală la începutul săptămânii.

Indicele a scăzut cu 2,2% în această săptămână, în timp ce indicele de referinţă S&P 500 din SUA a scăzut cu 2,4%, iar Nasdaq Composite, dominat de sectorul tehnologic, a alunecat cu 2,8%.

Revenirea de vineri a însemnat că S&P 500 a evitat la limită intrarea într-o piaţă bear formală, atunci când un indice scade cu 20% faţă de maximele sale recente. Dar puţini investitori au fost pregătiţi să pună capăt volatilităţii recente.

"Când mişcările sunt atât de neregulate, este foarte periculos să încerci să îţi pui pălăria de timerul de piaţă şi să joci acest joc", a declarat Matt Stucky, manager de portofoliu la Northwestern Mutual Wealth Management, care administrează 237 miliarde de dolari. "Într-adevăr, întrebarea este dacă economia americană va fi sau nu în recesiune peste un an".

Eforturile Rezervei Federale de a lupta împotriva inflaţiei prin creşterea ratelor dobânzilor au pus presiune asupra acţiunilor încă de la începutul anului. Randamentul titlurilor de Trezorerie americane pe 10 ani aproape s-a dublat de la începutul anului, ceea ce reduce atractivitatea relativă a activelor mai riscante, cum ar fi acţiunile, şi a cântărit asupra evaluărilor obligaţiunilor corporative.

 

Numărul de acţiuni din SUA care au scăzut la noi minime ale ultimelor 52 de săptămâni a depăşit 4.100 la un moment dat în această săptămână, cel mai ridicat nivel din martie 2020. Acţiunile medii din indicele extins Russell 3000 au scăzut cu aproape 40% faţă de maximele lor din ultimele 52 de săptămâni, potrivit calculelor FT.

 

Săptămâna aceasta, chiar şi sectoarele care ar beneficia în mod normal de creşterea ratelor au fost, de asemenea, sub presiune. Subindicele financiar S&P 500 a scăzut cu 3,6%, investitorii pariind că adaosul la marjele de profit ale băncilor va fi mai mult decât compensat de o creştere a creditelor neperformante în timpul unei recesiuni.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
indice,
investitori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.