Acord istoric in G20: Ministrii Agriculturii au un plan de actiune impotriva cresterii preturilor la alimente

Postat la 24 iunie 2011 11 afişări

Ministrii Agriculturii din G20 au ajuns joi, la Paris, la un acord istoric, potrivit Frantei, privind un plan de actiune impotriva instabilitatii preturilor agricole. "Astazi este o zi mare, am ajuns la un acord istoric", a declarat ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire, a carui tara prezideaza G20 in acest an.

El a aratat ca acordul este ambitios, fara jumatati de masura, chiar daca a fost calificat de organizatia neguvernamentala ONE drept "minimal". Le Maire s-a referit la un "forum de reactie rapida", constituit din inalti responsabili ai G20, destinat interventiei rapide pentru prevenirea sau atenuarea crizelor mondiale ale preturilor alimentelor. Acest Forum, un veritabil "Consiliu de securitate agricola", trebuie sa evite repetarea unei cresteri a preturilor graului, precum cea produsa dupa ce Rusia a intrerupt exporturile, in urma secetei, a explicat Le Maire. Franta a propus un plan fundamentat pe cinci piloni, respectiv reinvestitii in agricultura, pentru productii mai mari si mai bune, imbunatatirea transparentei pe piete, ameliorarea coordonarii la nivel international pentru prevenirea si rezolvarea crizelor si dezvoltarea unor instrumente de gestionare a riscurilor legate de instabilitatea preturilor agricole. Al cincilea element este reglementarea pietelor derivatelor care au la baza materii prime agricole.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
international,
g20,
acord,
crestere,
preturi,
alimente
/actualitate/acord-istoric-in-g20-ministrii-agriculturii-au-un-plan-de-actiune-impotriva-cresterii-preturilor-la-alimente-8379929
8379929
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.