A murit unul dintre cei mai cunoscuţi economişti din România

Postat la 03 mai 2021 424 afişări

A murit unul dintre cei mai cunoscuţi economişti din România

Profesorul Cezar Mereuţă, cel mai cunoscut cercetător care şi-a dedicat cariera analizei economiei reale (micro), analizând evoluţia companiilor şi a sectoarelor economice, a încetat ieri din viaţă. El avea 85 de ani.

Profesorul Mereuţă a fost inventatorul aşa-numitei analize nodale, care a arătat că nu există competiţie perfectă, întrucât 10% din jucătorii de pe o piaţă generează 80% din rezultate. ”Clasele concentrării economice şi factorul 80%” este cea mai importantă lucrare a sa, care condensează o muncă de cercetare de 18 ani şi care arată cât de mult contează liderul pe o piaţă şi ce importanţă are, indiferent dacă sunt pieţe cu mulţi sau cu puţini jucători.

Mereuţă a fost cel care a adus pentru prima dată în discuţie rolul capitalului privat românesc în economie, dependenţa exporturilor româneşti de firme străine, valoarea adăugată brută adusă de sectoarele economice la PIB sau rolul topurilor şi al companiilor lider în economie. De asemenea, el a atras atenţia asupra creşterii importanţei exporturilor de servicii şi făcea, periodic, recomandări Guvernului pentru a sprijini antreprenorii români.

Din 2012 încoace, profesorul Mereuţă a fost unul dintre cei mai activi colaboratori ai Ziarului Financiar, rezultatele cercetărilor sale fiind reflectate în paginile ziarului. ”Oligopolul este cuvântul secolului XXI. Competiţia perfectă nu există pentru că, în medie, 10% din jucătorii de pe o piaţă vând 80% din total”, ” Mitul marilor companii cu pierderi din România se destramă: Jumătate din profitul firmelor din România este realizat de companiile cu peste 500 de salariaţi”  sau ”Concluziile a 25 de ani de cercetare. Obiectivul strategic al României: să devină ţară-nod prin depăşirea valorii cotei medii din PIB-ul mondial” sunt câteva dintre cele mai importante interviuri pe care le-a acordat ziarului. Ultima sa lucrare, publicată pe 12 aprilie 2021, valida, încă o dată, analiza nodală, printr-o cercetare care a folosit indicatorii pandemiei: ”Rezultatele neaşteptate ale unei cercetări care analizează două lumi paralele, economia şi pandemia: 10% din statele lumii generează 80% din PIB-ul mondial, dar şi 80% din totalul contaminărilor cu Covid-19”.

De profesie inginer energetician, Cezar Mereuţă a lucrat timp de 33 de ani la Rocar (fosta Întreprindere Autobuzul) unde a început ca inginer stagiar, iar ultima funcţie deţinută în companie a fost de director general. Timp de aproape 7 ani a lucrat în cadrul CEMATT (Centrul de Management şi Transfer Tehnologic) şi, timp de un deceniu, a condus şi Centrul Român de Modelare Economică din Bucureşti. În paralel, a urmat şi o carieră academică, de cadru didactic la Institutul Politehnic, apoi la SNSPA şi ulterior la Universitatea din Piteşti.

El a fost cercetător asociat al Centrului de Macromodelare Economică al Academiei Române şi membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
analiza,
companii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.