A fost odata Rasdaq

Postat la 06 decembrie 2005 693 afişări

Dupa doi ani de la decizia politica de unificare a Bursei de Valori cu piata extrabursiera Rasdaq, fuziunea celor doua institutii ale pietei de capital se apropie de finalizare.

Dupa doi ani de la decizia politica de unificare a Bursei de Valori cu piata extrabursiera Rasdaq, fuziunea celor doua institutii ale pietei de capital se apropie de finalizare. Saptamana trecuta, actionarii BVB si ai Rasdaq au aprobat proiectul de fuziune, iar dupa Sergiu Oprescu, presedintele Comitetului Bursei, procesul de unificare s-ar putea incheia in acest an sau cel tarziu la inceputul anului viitor, in functie de termenul de obtinere a aprobarilor din partea CNVM si a Registrului Comertului.

Dat fiind ca fuziunea implica absorbtia Rasdaq de catre BVB, denumirea societatii rezultate va fi Bursa de Valori Bucuresti, iar Rasdaq va inceta sa mai existe ca entitate juridica. Piata Rasdaq, creata dupa modelul pietei americane Nasdaq, functioneaza de noua ani, aici fiind cotate majoritatea societatilor cuprinse in programul de privatizare in masa, ceea ce explica de ce la un moment dat a depasit BVB ca valoare a tranzactiilor. Importanta de atunci a Rasdaq a ramas consemnata in gafa memorabila a deputatei PRM Irina Loghin, care, intrebata cum comenteaza fraudele de pe piata de capital, a raspuns cu recomandarea ca, daca numitul Rasdaq a furat, sa fie arestat.

Toate tranzactiile pentru societatile celor doua piete unificate vor fi derulate oficial la Bursa, dupa ce societatile cotate pe Rasdaq au fost transferate deja din vara pe platforma de tranzactionare Arena a BVB. Noua bursa va avea doua paliere de tranzactionare - piata reglementata si un sistem alternativ de tranzactionare (ATS), acesta din urma pentru societatile care nu indeplinesc criteriile de listare pe piata principala. Absorbtia Rasdaq inseamna o crestere a capitalizarii Bursei cu 2,17 miliarde de euro, la circa 17,6 miliarde de euro. Pe primele 11 luni ale lui 2005, rulajul total al celor doua piete a depasit 2 miliarde de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/a-fost-odata-rasdaq-2509784
2509784
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.