10 mil. euro pentru Agricola din exporturi de carne, în primele 10 luni din 2012

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 22 noiembrie 2012 17 afişări

Agricola Bacău, principalul exportator de carne de pasăre din România, a încasat în primele zece luni ale anului circa 10 milioane de euro din exporturile de carne de pasăre. Compania a exportat, în această perioadă, aproximativ 20% din producţia sa, în contextul în care în 2010 exporturile nu au depăşit 12% din producţia realizată, iar în 2011 procentul cantitativ a fost de 22%.

Producţia de carne de pasăre în 2012 este cu cinci procente mai mare şi, prin urmare, şi valoarea absolută a cantităţilor exportate, în acest an, este mai mare decât în primele 10 luni ale anului trecut. Valoric, Agricola a încasat cu 3% mai multă valută decât în 2011 din carnea de pasăre.

Pieptul de pui şi puiul grill Agricola au, fiecare, o pondere de 40% din totalul exporturilor companiei în 2012, care au ca destinaţii - în ordinea valorică descrescătoare - următoarele ţări: Germania, Ungaria, Italia, Franţa, Grecia, Bulgaria, Olanda.

"Menţinerea acestui canal de vânzare la o cincime din producţia noastră asigură un aport de valută necesar, substanţial, dar şi un echilibru corelat cu obiectivele noastre de creştere pe care le-am transformat în realitate în ultimii ani. Europrod livrează de aproape doi ani produse de tip ready-meal în Marea Britanie iar Salbac este activă pe pieţele externe începând cu anul 2011", declară Grigore Horoi, preşedintele Agricola Bacău.

Europrod, compania din cadrul Grupului Agricola specializată în produse ready-meal şi semipreparate din carne, are ca principală destinaţie a exporturilor Marea Britanie (alături de Irlanda şi Malta), unde anul acesta au crescut - in primele 10 luni - cantităţile livrate cu 60% faţă de anul 2011, încasând circa 400 mii euro.Alţi 300.000 euro reprezintă valoarea exporturilor de mezeluri şi specialităţi pe care Salbac le-a realizat în primele luni ale acestui an - primul an în care această companie face export. Principalele pieţe unde ajung specialităţile din carne şi salamurile Agricola sunt Italia (64%), Spania (35%) şi, mai recent, în Marea Britanie.

"Ne interesează foarte mult, în continuare, piaţa internă, însă cea mai importantă «caracteristică» a consumului în 2012 a rămas prudenţa, iar în ceea ce priveşte carnea de pasăre estimez că nivelul consumului va creşte doar cu câteva procente. Prin urmare, canalul de export rămâne una dintre priorităţile noastre", a precizat Grigore Horoi.

În 2011, Agricola deţinea 15% din piaţa cărnii de pui, era lider cu 19% din piaţa de semipreparate şi produse de tip ready-meal, iar Salamul de Sibiu Agricola era lider în total segment Salam de Sibiu comercializat în România cu 53,2% cotă de piaţă în valoare (Nielsen, iunie - iulie 2012).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Agricola,
exporturi,
carne
/actualitate/10-mil-euro-pentru-agricola-din-exporturi-de-carne-in-primele-10-luni-din-2012-10343328
10343328
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.