Topul celor mai scumpe locuinte vandute in 2009

Postat la 26 ianuarie 2010 45 afişări

Pe de o parte, poate parea paradoxal: in plina criza economica si in cea mai neagra perioada pentru imobiliare din ultimii ani, in Romania s-au vandut locuinte cu preturi de peste un milion de euro. Insa, privind in detaliu, e o diferenta majora intre valorile tranzactiilor din 2009 si cele din anii trecuti.

In urma cu un an, cand BUSINESS Magazin incepea seria topurilor sale cu cele mai scumpe locuinte vandute in 2008, un fapt interesant iesea la iveala: chiar daca declinul piatei imobiliare incepuse deja, prin stoparea constructiei a mii de apartamente, prin tranzactii nefinalizate sau prin primele scaderi de preturi, cele mai scumpe zece locuinte a caror vanzare fusese intermediata de companiile imobiliare valorau peste 24 de milioane de euro. Fie ca era vorba de penthouse-uri amplasate in ansambluri rezidentiale promovate ca fiind "exclusiviste" sau de vile construite in perioada interbelica, amplasate de regula in zonele istorice ale Capitalei, cele mai scumpe locuinte vandute in urma cu doi ani valorau fiecare peste un milion de euro, iar cea mai scumpa depasea 6 milioane.

Acestea sunt doar niste amintiri frumoase daca privim clasamentul aferent anului trecut. Primul aspect izbitor este valoarea scazuta a tranzactiilor incheiate. Daca acum doi ani ocupanta primei pozitii fusese tranzactionata la un pret de 6,5 milioane de euro, cea mai scumpa locuinta vanduta anul trecut a avut un pret de 3,5 milioane. "Segmentul rezidential de lux a fost cel mai afectat. Numarul tranzactiilor a scazut drastic, iar multe dintre proprietatile de lux scoase la vanzare in piata au avut reduceri de pret, in unele cazuri si de 50% fata de anul anterior", afirma Cristina Rosca, manager partner al companiei imobiliare RealTime.

Alti consultanti vorbesc de reduceri de preturi mai mici; spre exemplu, directorul departamentului rezidential din cadrul DTZ Echinox, Mihaela Pana, indica o scadere de 20-25% a preturilor proprietatilor imobiliare de lux. Ea considera ca "aceste ajustari cu siguranta nu se vor mai produce in 2010. Suntem aproape de limita minima a preturilor". DTZ Echinox este agentul care a intermediat tranzactia care a ocupat prima pozitie in clasamentul BUSINESS Magazin, aferent anului 2008.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
locuinte,
top,
2009
/topurile-business-magazin/topul-celor-mai-scumpe-locuinte-vandute-in-2009-5411932
5411932
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.