Topul celor mai mari dobanzi la depozite

Postat la 08 februarie 2010 752 afişări

Dupa mai multe luni in care au oferit clientilor castiguri avantajoase pentru economiile aduse in seifurile lor, bancherii taie acum pe scara larga dobanzile la depozite. Valul succesiv de reduceri din ultima vreme face ca pe piata sa mai existe acum doar putine oferte cu dobanzi de doua cifre pentru depozitele la termen, iar miscarea nu poate continua decat in acelasi sens.

Dupa ani la rand in care consumul a fost net mai important decat economisirea, o parte dintre cei care au mai avut (ceva) bani peste cheltuielile imediate si-au amintit anul trecut ca e bine sa pui deoparte si un ban alb pentru zile negre. Depozitele populatiei si ale companiilor in banci au crescut cu 10,8%, pana la 167,7 miliarde de euro, conform datelor Bancii Nationale. Apetitul pentru economisire a fost generat, in primul rand, de randamentele uriase oferite de bancheri, dar si de contextul incert si de sentimentul de teama generate de evolutia negativa a economiei. Economisirea a accelerat puternic in special in prima parte a anului trecut, cand lipsa de bani din piata a fortat bancile sa isi indrepte atentia spre economiile cetateanului de rand, oferind dobanzi la depozite spre 17-18% pe an pentru a le atrage.

Inceputul lui 2010 sta sub o zodie cu totul diferita: cum nu prea se mai dau credite, iar banca centrala pare a se fi angajat intr-o miscare decisa de relaxare a politicii monetare, bancherii au scazut in intensitate lupta pentru economiile populatiei. Mai ales ca, in ultimul an, multi au reusit sa isi regleze macar in parte dezechilibrele adancite in trecut intre creditele acordate si depozitele atrase: in noiembrie 2009, raportul era de 113,7%, comparativ cu varful de 124,7% atins in martie 2009.

Consecinta imediata este un val de scaderi la dobanzile pentru depozite, iar cei care mai au ambitia de a obtine pentru banii lor un randament de peste 10% trebuie deja sa caute destul de mult o oferta in piata. La ora inchiderii editiei, cea mai recenta miscare de scadere apartinea BCR, cea mai mare banca din piata, dar este probabil ca pana in momentul in care cititi aceste randuri si alti jucatori din piata sa fi operat miscari similare. La inceputul lunii, BCR a diminuat pana la 7,7% pe an dobanda la depozitele in lei cu scadenta de o luna, in timp ce la cele pe trei luni dobanda a scazut la 8,2%; pentru depozitele in lei banca ofera randamente de 8,5%.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
servicii financiare,
dobanzi,
depozite,
top,
banci
/topurile-business-magazin/topul-celor-mai-mari-dobanzi-la-depozite-5483521
5483521
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.