You Tube a împlinit 
10 ani. 
Cum a schimbat lumea al treilea site al lumii ca popularitate

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 15 aprilie 2015 751 afişări

YouTube pare să existe dintotdeauna, dar acest site, născut deasupra unei pizzerii, împlineşte abia 10 ani. În 2015, ideea de a trăi fără un nou videoclip al cântăreţei de muzică country Taylor Swift sau fără o grămadă de pisici simpatice la o distanţă de un clic pare de neconceput. Dar aşa era viaţa acum 10 ani, atunci când trei directori de la PayPal au lansat un site de fil-muleţe, pe 14 februarie 2005.

You Tube a împlinit 
10 ani. 
Cum a schimbat lumea al treilea site al lumii ca popularitate

Înainte de YouTube, clipurile muzicale erau pe MTV, iar filmuleţele cu pisici, pe camerele de filmat ale prietenilor. Reţetele le găseai în cărţile de bucate şi nu era nimeni care să îţi arate cum să amesteci ingredientele.

Foştii directori de la PayPal Chad Hurley, Steve Chen şi Jawed Karim au creat site-ul într-o cameră aflată deasu-pra unei pizzerii şi a unui restaurant japonez. Potrivit legendei, Karim era frustrat de faptul că nu putea găsi imagini cu incidentul ”Nipplegate„ din 2004, de la meciul Super Bowl, la care un defect al rochiei lui Janet Jackson a permis să îi fie dezgolit un sân în timpul unui spectacol cu Justin Timberlake. La momentul respectiv, a fost cel mai căutat termen pe Internet, un indiciu al interesului pentru imaginile video pe Internet. Incidentul cu Janet Jackson este acum dispon-ibil pe YouTube!

Hurley a studiat designul la Indiana University of Pennsylvania, în timp ce Chen şi Karim au urmat cursuri de computer science la University of Illinois. Domeniul youtube.com a fost activat de Valentine’s Day, în 2005, dar primul video nu a fost descărcat până pe data de 23 aprilie a aceluiaşi an. Filmul l-a avut ca subiect pe unul dintre cofonda-torii site-ului, Jawed Karim, la grădina zoologică din San Diego, fiind intitulat Me at the zoo.

Între timp, peste 100 de ore de filmări sunt descărcate pe YouTube în fiecare minut, iar 6 miliarde de ore sunt ur-mărite lunar. Există peste 
1 miliard de utilizatori unici pe site în fiecare lună, care provin din 61 de ţări.

Clipul cu cele mai multe vizualizări este Gangnam Style, al cântăreţului sud-coreean Psy, cu peste 2 miliarde de accesări, existând mii de copii şi versiuni. A fost primul video care a depăşit pragul de 
1 miliard de accesări şi primul care a trecut şi de cel de 2 miliarde.

Majoritatea clipurilor din top 10 pe YouTube, precum şi din top 100, sunt din lumea muzicii, iar Psy şi Katy Perry apar de câte două ori.

Iată şi cele mai accesate 10 clipuri de pe YouTube: Gangnam Style -  Psy, Baby - Justin Bieber/Ludacris, Party Rock Anthem - LMFAO, Charlie bit my finger - again!, Dark Horse - Katy Perry, On the Floor - Jennifer Lopez/Pitbull, Love the Way You Lie - Eminem/Rihanna, Waka Waka - Shakira/Freshlyground, Gentleman - Psy, Roar - Katy Perry.

Lista felurilor în care YouTube a schimbat mediul online este lungă. A creat propriile celebrităţi, ”o casă„ pentru clipurile muzicale, a oferit instrucţiuni pentru orice vrei să faci şi a făcut cunoscute sute de mii de pisici.

”Oamenii vin pe YouTube ca la o enciclopedie a lucrurilor. Există percepţia că tot ce ai nevoie găseşti pe YouTube. Tot ce ai văzut sau vrei să vezi este acolo„, a explicat Germaine Halegoua, profesor asistent la University of Kansas Department of Film and Media Studies.

Iată cum YouTube a făcut vieţile oamenilor mai uşoare, mai ciudate sau mai plăcute, în ultimii 10 ani, potrivit porta-lului kansas.com.

În anii ’80, când au apărut videoclipurile, MTV era singurul loc unde puteau fi urmărite. De-a lungul anilor, MTV a alunecat mai mult spre televiziune decât spre muzică, favorizând programele regizate sau reality, în detrimentul clipu-rilor muzicale. YouTube a relansat clipurile muzicale, utilizatorii putând găsi acolo de la cel mai recent hit al lui Taylor Swift, Blank Space, care a atras peste 466 de milioane de vizionări, la clipuri originale de pe MTV, inclusiv Thriller al lui Michael Jackson, cu peste 219 milioane de accesări.

YouTube, cumpărat de Google pentru 1,65 de miliarde de dolari în noeiembrie 2006, pare să devină un jucător chiar mai mare în industria muzicală, cu noul serviciul pe bază de abonament Music Key, care va oferi contra cost muzică şi clipuri muzicale fără reclame, concurând alte servicii de acest tip, precum Spotify şi Vimeo. YouTube mai oferă o platformă pentru trupele locale care nu îşi pot permite să producă clipuri.

Serviciul este plin de filme cu pisici care fac ce ştiu mai bine, să se joace cu copiii, să intre în spaţii strâmte şi să se lupte cu câinii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/you-tube-a-implinit-10-ani-cum-a-schimbat-lumea-al-treilea-site-al-lumii-ca-popularitate-14116937
14116937
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.