Cele mai influente femei ale lumii remodelează lumea afacerilor

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 03 martie 2015 531 afişări

În urmă cu numai o generaţie, era greu de imaginat ca femeile să aibă poziţii înalte de conducere în lumea afacerilor. În prezent, femeile reprezintă peste 47% din forţa de muncă la nivel global. Femeile ocupau în trecut, în mod tradiţional, funcţii de secretare, contabile şi profesoare, dar astăzi preiau roluri diverse ca lideri profesionişti în diverse industrii. Prin pătrunderea în noi teritorii, femei precum Sheryl Sandberg, director general al Facebook, Marissa Mayer, CEO al Yahoo!, sau Janet Yellen, preşedinta Rezervei Federale a Statelor Unite, reprezintă o sursă de inspiraţie pentru alte femei la nivel mondial.

Cu toate că unele bariere, precum cele salariale, încă există, aceste femei demonstrează că astfel de inegalităţi sunt eliminate în ritm rapid, ele fiind capabile nu doar să conducă mari corporaţii şi instituţii financiare, dar şi să coordoneze procese de transformări dificile.

Marissa Mayer, 
CEO al Yahoo!

Marissa Mayer a primit în 2012 dificila sarcină de a salva gigantul în tehnologie Yahoo!. Mayer s-a născut în 1975 în Wisconsin şi a fost interesată de ştiinţe de la o vârstă fragedă, fiind aleasă să îşi reprezinte statul la National Youth Sci-ence Camp din West Virginia, în 1993. Mayer a urmat Universitatea Stanford, în domeniul informaticii, şi a obţinut un master în computer science, cu specializare în inteligenţă artificială. Apoi, a efectuat stagii de internship la SRI Interna-tional în Menlo Park, CA, şi Ubilab în Zürich, Elveţia. Mayer s-a angajat la Google în 1999, fiind prima femeie inginer din companie, lucrând şi ca designer, manager de produs şi director. Ea a ajutat la dezvoltarea multor produse ale Google, între care Google Search, Google Images, Google News, Google Maps, Google Books, Google Product Search, Google Toolbar, iGoogle şi Gmail.

Mayer a deţinut şi funcţia de vicepreşedinte pentru produse de căutare, hărţi şi servcii de lo-calizare. A părăsit Google în iulie 2012 pentru a deveni preşedinte şi CEO al Yahoo!. Ea a început din aceste funcţii să schimbe cultura de la Yahoo!, luând şi controversata decizie ca toţi angajaţii care lucrau de acasă să vină să lucreze în birouri, în 2013. Tot în acel an Mayer a coordonat preluarea companiei Tumblr pentru 1,1 miliarde de dolari. De la venirea sa la conducerea Yahoo!, preţul acţiunilor companiei s-a dublat. Realizările sale la Yahoo! au făcut ca Mayer să fie inclusă în 2013 în toate cele trei topuri ale revistei Forbes, ca Businessperson of the Year, pe locul zece, Most Powerful Women, pe locul opt, şi 40 under 40, pe primul loc. Mayer a avut impact şi în afara lumii afacerilor. Ea a fost primul CEO al unei companii din Fortune 500 prezentat în revista Vogue. Mayer este căsătorită cu Zachary Bogue şi are un fiu.

Sheryl Sandberg, director operaţional 
al Facebook

Sandberg este o femeie puternică în comunitatea tehnologică, ocupând în prezent funcţia de director pentru operaţiuni al Facebook. Sandberg s-a născut în 1969 în Washington DC şi a urmat cursurile Universităţii Harvard, absolvind cu summa cum laude în domeniul economiei, în 1991. Unul dintre profesorii săi a fost Larry Summers, fost secretar al Tre-zoreriei Statelor Unite. În 1995 a absolvit cursuri MBA la Harvard Business School, iar între anii 1996 şi 2001 a fost şeful de cabinet al lui Summers. În 2001, Sandberg a intrat în lumea tehnologiei, devenind vicepreşedinte al Google pentru vânzări online la nivel global şi operaţiuni, până în 2008, perioadă în care a răspuns de publicitate, produse editoriale şi de consum ale Google. În această funcţie, Sandberg a contribuit la crearea mai multor produse ale Google, utilizate în prezent pe scară largă.

În 2008, Sandberg a decis, după ce s-a întâlnit cu Mark Zuckerberg,  să se mute la Facebook, unde a devenit director cu operaţiunile, ajutând la profitabilitatea companiei prin intermediul publicităţii, aşa cum a făcut şi la Google. În 2012, Sandberg a devenit şi prima femeie în boardul directorilor Facebook. Ea face parte totodată şi din boardurile The Walt Disney Company, Women for Women International, the Center for Global Development, V-Day şi a fost membru în boardul Starbucks. Sandberg este inclusă în mod curent în topurile celor mai puternice femei, în 2014 ocupând cea mai bună poziţie a sa, a noua, imediat după prima doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama. Sandberg este căsătorită cu un alt director din sectorul tehnologiei, David Goldberg, CEO la SurveyMonkey, şi are doi copii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
generatie,
femei
/special/cele-mai-influente-femei-ale-lumii-remodeleaza-lumea-afacerilor-13922674
13922674
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.