BM 15 ANI: Paradisul expaţilor

Postat la 23 octombrie 2019 146 afişări

În 2006, Business Magazin prezenta zece motive pentru care managerii străini nu mai vor să plece din România. Pe coperta revistei apărea Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, alături de titlul "Paradisul expaţilor".

În continuare, materialul de copertă din 2006 "Paradisul expaţilor"


STIATI CA...

- Bucurestiul gazduieste una dintre cele mai mari comunitati de manageri straini din Europa?

- Un expatriat venit in interes profesional sta in medie 2,5 ani in Romania, fata de 1,5 ani, cat petrece in alte tari din regiune?

- Mai bine de jumatate dintre companiile private din Romania aflate in Top 25 BUSINESS Magazin sunt conduse de straini?

- O buna parte dintre expati se gandesc serios sa iasa la pensie aici?

 

 

De cativa ani, Romania a devenit un fel de paradis european al expatilor, inregistrand o perioada medie de sedere cu un an mai mare decat celelalte tari din regiune. Sunt destui managerii expatriati care vin aici pentru 2-3 ani si sfarsesc prin a ramane 8-9 ani, uneori chiar 12-13 ani, schimband mai multe joburi si decizand, uneori, chiar sa-si inceapa propriile afaceri. Ce-i determina pe acestia sa renunte la compania care i-a trimis mai intai aici numai pentru a ramane in Romania? BUSINESS Magazin a discutat cu o serie de manageri straini de la mari companii si va prezinta Romania, asa cum se vede ea prin ochii expatilor.

 

Acum cinci-sase ani, o banca greceasca incerca sa trimita cinci expatriati pe pozitii de middle-management in Romania - dar cu toata strategia de convingere pe care si-o construise n-a gasit decat doi. Intre timp, lucrurile s-au mai schimbat: un simplu anunt difuzat recent prin reteaua de intranet a aceleiasi banci pentru un singur loc de munca aici a atras 50 de solicitari.

 

Exemplul de mai sus - dat de Panos Manolopoulos, managerul general al companiei de recrutare de manageri Stanton Chase, care se ocupa de mai toate investitiile grecesti de aici - are o cheie: Romania a inceput sa arate ca un fel de paradis european al expatriatilor - "expati", in limbaj corporatist.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PARADISUL EXPATILOR

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.