Accidente ”made in China“: cum se asigură şoferii că pietonii sunt morţi de-a binelea

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 08 septembrie 2017 1585 afişări

În aprilie, un BMW care mergea cu mare viteză pe lângă piaţa de fructe din Foshang a lovit o fetiţă de doar 2 ani. ”Opreşte-te! Ai lovit un copil“, a strigat disperată bunica fetiţei; şoferul a oprit câteva secunde, după care a pus maşina în marşarier şi a mai trecut o dată peste trupul celei mici. Femeia de la volan a mai schimbat o dată vitezele şi a mers înainte, călcând fetiţa pentru a treia oară. Când a coborât în cele din urmă din autoturism, a fugit la rudele împietrite şi le-a oferit o înţelegere: ”Nu spuneţi că am condus eu maşina! Spuneţi că era soţul meu! Vă putem da bani!“

Accidente ”made in China“: cum se asigură şoferii că pietonii sunt morţi de-a binelea

Pare o legendă urbană scoasă din cărţile horror: în China, şoferii care accidentează un pieton vor încerca uneori să îl ucidă. Şi dacă vă surprinde să auziţi că ”legenda“ e una adevărată, aceste lucruri se întâmplă relativ des. Camerele de securitate surprind în mod regulat şoferi care trec de mai multe ori peste pietonul pe care l-au accidentat, până când sunt convinşi că respectivul e mort. În mandarină există chiar şi o expresie pentru asta: e mai bine să loveşti şi să omori decât să loveşti şi să răneşti.

Potrivit lui Geoffrey Sant, profesor la Fordham Law School şi membru în boardul de administraţie al New York Chinese Cultural Center, dacă un pieton e lovit în China, scopul este de a maximiza dauna produsă.

Un reportaj din 2008 prezenta un Passat alb trecând de trei-patru ori peste o femeie de 64 de ani. În imagini este surprins chiar şi un cadru în care Zhao Xiao Cheng, şoferul, opreşte maşina pentru câteva secunde exact în faţa femeii căzute; Zhao accelerează apoi şi trece peste corpul întins pe asfalt.

În mod incredibil, Zhao Xiao Cheng nu a fost găsit vinovat de omor cu premeditare. Acceptând explicaţia prezentată de şofer, că ar fi avut impresia că trece peste un sac de gunoi, tribunalul din Taizhou, provincia Zhejiang, l-a condamnat la trei ani de închisoare pentru neglijenţă.

Cazul lui Zhao a fost mediatizat în principal pentru că întreaga desfăşurare a accidentului a fost surprinsă pe cameră; dar astfel de întâmplări au loc de câteva decenii în China.

Cei mai mulţi dintre cei care au încercat să explice fenomenul spun că acesta are ca explicaţie, cel puţin în parte, legile ciudate privind compensarea victimelor. În China, sumele ce trebuie achitate în cazul uciderii unui persoane în urma unui accident rutier sunt relativ mici, între 30.000 şi 50.000 de dolari; odată făcută această plată, povestea se termină. Prin contrast, plăţile ce trebuie acordate de-a lungul timpului unui supravieţuitor care a suferit răni grave pot ajunge, cumulat, la milioane de dolari. Presa din China a relatat recent cum un om care a rămas cu handicap în urma unui accident a primit, de-a lungul a 23 de ani, peste 400.000 de dolari. Pe scurt, şoferii care îi omoară pe cei pe care îi accidentează au ca prim argument aspectul financiar.

Zhao Xiao Cheng, bărbatul din povestirea de mai sus care a trecut de patru ori cu maşina peste o femeie în vârstă, a plătit în jur de 70.000 de dolari drept compensaţii.

În ceea ce priveşte permisul de conducere, China nu acceptă documente emise în alte ţări. Cu alte cuvinte, dacă vrei să conduci în China trebuie să obţii un permis local. Iar examenul e unul destul de dificil, ceea ce face ca fenomenul să pară chiar şi mai ciudat.

Un alt caz a avut loc în 2010, în regiunea Xiniy, când un tânăr la volanul unui BMW X6 a dat cu spatele pentru a ieşi dintr-o parcare şi a lovit un băieţel de trei ani. Şocant este ceea ce urmează: tânărul se dă jos din maşină, setează cutia automată pe marşarier şi ghidează autoturismul pentru a se asigura că roţile trec exact peste cel mic. Apoi se urcă din nou la volan, îl mai calcă o dată pe băieţel şi dispare pe şosea.

Şi aici, verdictul a fost unul similar: şoferul a fost acuzat de omor fără premeditare, după ce a susţinut că l-a confundat pe copil cu o cutie de cartoane.

Şi ajungem astfel la cel de-al doilea motiv al acestui obicei terifiant: şoferii se aşteaptă să scape fără condamnări pentru crime cu premeditare. Înainte de apariţia sistemelor de supraveghere, era greu să demonstrezi că un şofer a trecut de mai multe ori peste pietonul pe care l-a accidentat; dar chiar şi astăzi, în epoca telefoanelor inteligente, şoferii chinezi par convinşi că pot scăpa oferind mită sau angajând un avocat bun.

O întâmplare aproape de necrezut a avut loc în povincia Sichuan: şoferul unui camion a lovit uşor un copil de doi ani. Băieţelul era doar ameţit şi s-a ridicat repede pe picioare, după care s-a dus să îşi ridice umbrela căzută la câţiva metri. Şoferul nu a realizat însă că impactul a fost unul uşor, aşa că a dat cu spatele şi a lovit din plin băieţelul - cea de-a doua lovitură dovedindu-se una fatală. În ciuda imaginilor şi a mărturiilor oferite de cei care au asistat la scenele groaznice, şeful poliţiei locale a concluzionat că nu există dovezi care să îl incrimineze pe şoferul de camion.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.