Opinie Lars Wiechen, partener, Deloitte România: Cu ego-ul pe făraş

Postat la 20 septembrie 2017 2109 afişări  

După mai bine de 16 ani în servicii de consultanţă, ar trebui să fiu obişnuit cu competitivitatea şi gestionarea ego-urilor, inclusiv al meu. Totuşi, după ce am citit şi am reflectat asupra bestsellerului scris de Ryan Holiday, ”Ego is the enemy“ (”Ego este duşmanul“), am înţeles foarte clar care este, în opinia mea, cel mai bun sfat de carieră: ”mătură-ţi ego-ul, înainte să te măture el pe tine!“. Însă mare atenţie! Ego-ul reapare, aşa că trebuie înlăturat continuu.

Opinie Lars Wiechen, partener, Deloitte România: Cu ego-ul pe făraş
Opinie Lars Wiechen, partener, Deloitte România: Cu ego-ul pe făraş

Astăzi, mai mult ca oricând, cultura noastră alimentează flacăra ego-ului pentru fiecare dintre noi. Prin digitalizare, social media, reality show-uri, este mai uşor ca niciodată să intrăm în lumina reflectoarelor. Acum putem face publice pe Facebook, LinkedIn sau Twitter toate ideile noastre grozave, viziunile îndrăzneţe şi acţiunile măreţe prin care schimbăm lumea. Dacă ne trezim în pană de idei, pur şi simplu dăm câteva linkuri sau ne schimbăm pozele de profil şi astfel obţinem atenţia după care tânjim. Crearea unui ”brand personal“ pare a fi astăzi obiectivul principal al fiecăruia dintre noi. Rezultatul este autopromovarea fără pic de jenă, hrănindu-ne astfel ego-urile mai mult ca niciodată. Este aşadar deosebit de important să reflectăm asupra acestei trăsături - una dintre cele mai otrăvitoare pentru propria noastră persoană.

Ne confruntăm cu ego-urile noastre în toate ariile vieţii, de la afaceri, politică şi sporturi până la membrii familiei noastre. Ceea ce nu vrem însă să realizăm este că, în fiecare etapă a vieţii noastre, ego-ul este cel mai mare duşman, elementul care ne trage în jos, ne împiedică să ne folosim întregul potenţial şi să ajungem la realizări importante sau pe culmile succesului. La începutul carierei, ego-ul împiedică învăţarea şi cultivarea talentului. În momente de succes, ne poate orbi în privinţa greşelilor făcute şi astfel cultivă probleme viitoare. În momente de eşec, amplifică fiecare lovitură încasată şi face recuperarea mult mai dificilă, sau chiar imposibilă.

Conform lui Holiday, definit în termeni simpli, ego-ul reprezintă crezul nesănătos în propria noastră importanţă. Este nevoia de recunoştinţă sau nevoia de a fi mai buni sau mai mult decât alţii, dincolo de orice utilitate rezonabilă. Ego-ul este simţul superiorităţii sau al certitudinii care depăşeşte limitele încrederii sau ale talentului. Dacă părerea ta despre tine însuţi nu se află în conexiune cu realizările tale reale, ego-ul este cel care te face să crezi în ceva ce nu există. Pentru a mă face înţeles: cu toţii împărtăşim aceleaşi caracteristici: ego, interes în propria persoană, mândrie, demnitate şi ambiţie, dar trebuie să le temperăm prin umilinţă şi cunoaştere de sine.

Avem nevoie de bani, titluri sau atenţie nu pentru binele echipei sau al cauzei pe care o susţinem, ci pentru noi înşine, pentru că avem impresia că le merităm. Dacă nu avem un ţel clar definit, sau, altfel spus, nu ştim exact de ce avem nevoie, instinctul ne va cere mai mult, mai mult decât au cei din jurul nostru. Însă un lucru e clar: nu avem şi nu vom avea niciodată dreptul să fim lacomi, sau să ne vedem de propriul interes defavorizându-i pe cei din jurul nostru!

Ego-ul cere onoruri pentru a fi validat, în vreme ce încrederea are capacitatea de a se concentra pe sarcina actuală, indiferent de recunoştinţa externă. E uşor să fii legat emoţional de propria ta muncă, orice narcisist este capabil de asta. Întâlnim de multe ori talent neşlefuit, deprinderi sau încredere de sine, însă rar atitudine umilă, sârguinţă şi cunoaştere de sine. Capacitatea de a ne evalua propriile abilităţi este cea mai importantă calitate. Fără aceasta, progresul este imposibil.

Ai avut rezultate grozave în ultimii ani, dar cu toate astea nu ai fost tu cel promovat, ci colegul tău care a dedicat mai mult timp pupatului de funduri decât muncii. Şeful tău te minte în faţă constant, iar creşterea ta salarială a fost doar atât cât să nu-ţi dai demisia pe loc sau să accepţi orice altă oportunitate, în vreme ce toţi prefăcuţii, tiranii şi lacheii se desfată în recompense financiare. Tu eşti un lider adevărat, un jucător în echipă, tehnic echipat corespunzător, şi ai petrecut în birou nopţi întregi, iar şeful tău nu a avut nici măcar amabilitatea de a-ţi mulţumi. Dacă aceste situaţii îţi sunt familiare, ai căzut deja în capcana propriului tău ego. Dacă vrei să reuşeşti, luptă-te cu propria furie, abţine-te, fii umil, sobru şi realist. Începe cu o evaluare proprie, fii criticul tău principal, cere feedback sincer din partea prietenilor şi a celor mai sinceri colegi. Fii conştient că lumea nu se învârte în jurul tău şi că eşti doar o mică părticică din acest univers. Dacă în continuare consideri că nu eşti tratat corect, îndură, continuă şi ignoră zgomotul perturbant. Acesta este singurul leac pentru ego-ul tău rănit.

Ego-ul ne aminteşte de coloana noastră vertebrală, de onoare şi de nevoia de a ne vedea chipul în oglindă în fiecare dimineaţă. Dacă dăm totul la o parte, avem parte de o uşurare imediată, însă efectele pe termen lung ne vor face să ne simţim mai nefericiţi ca niciodată.

Un bun control al ego-ului ne ajută să înţelegem că atunci când cineva ne tratează urât, nu ne umileşte pe noi, ci se umileşte pe el însuşi. Ignoră-i, dispreţuieşte-i, nu merită respectul tău, lasă-i să se zbată în noroiul falsei lor mulţumiri. Nu ai aproape niciun control asupra recompenselor primite în urma muncii şi eforturilor tale. Ce rămâne de făcut, în această situaţie? Să fii răutăcios, să nu îţi mai dai silinţa, să nu mai produci rezultate doar pentru că ego-ul tău îţi dictează asta?

Treaba bine făcută este suficientă. Detaşează-te de rezultatele muncii depuse şi lasă ca efortul tău să fie cel care îţi determină succesul. Menţine propriul tabel de punctaj şi stabileşte-ţi propriile standarde, care depăşesc limitele pe care superiorii tăi le-ar putea considera a fi succese obiective. Potenţialul tău, varianta ta cea mai bună pe care potenţialul tău absolut o poate atinge, acesta este sistemul de măsurare la care trebuie să te raportezi. Împlinirea propriilor standarde îţi oferă mândria şi respectul de sine necesare. Câştigul nu este suficient. Oamenii pot avea noroc şi să câştige, sau pot fi cei mai mari nemernici şi să câştige. Oricine poate câştiga, dar nu oricine este cea mai bună variantă posibilă a sa.

Controlul propriului ego este ca măturatul podelei. Doar pentru că ai făcut-o odată, nu înseamnă că podeaua va rămâne curată pentru totdeauna. În fiecare zi praful se aşterne din nou. Se acumulează rapid. Mătură cu regularitate ca să nu ajungă imposibil de măturat! Şi nu uita, rămâi umil în aspiraţiile tale, elegant în privinţa succesului şi rezistent în faţa eşecului. Numai astfel vei reuşi să fii cea mai bună variantă posibilă a ta.

fii la curent cu cele mai noi analize de business

Urmareste BM pe Facebook

România, raiul expaţilor România, raiul expaţilor

„În comunitatea expaţilor din România se spune că sunt două zile triste în viaţa lor profesională: ziua în care află că trebuie să vină în România şi ziua în care află că trebuie să plece de aici.” Această glumă, care circulă în comunitatea expaţilor, este relevantă pentru atractivitatea pe care o exercită piaţa locală faţă de expatriaţi, dar şi pentru proporţia majoritară a executivilor străini care conduc cele mai mari companii de pe plan local, raportat la numărul celor români. Care este explicaţia pentru această proporţie?

vezi continuarea
ZF.ro
Este OFICIAL: O nouă multinaţională în România!! Veste URIAŞĂ după ce gigantul american... Este OFICIAL: O nouă multinaţională în România!! Veste URIAŞĂ după ce gigantul american...
ONE.ro
Elena Băsescu, însărcinată în 6 luni. Primele declaraţii despre cel de-al treilea copil Elena Băsescu, însărcinată în 6 luni. Primele declaraţii despre cel de-al treilea copil
Mihaela Rădulescu, apariţie şocantă la TV. Diferenţa între realitate şi pozele de pe reţelele de socializare
"Jennifer Aniston şi Brad Pitt, din nou împreună". Cum au reacţionat fanii la vestea divorţului actriţei
Descopera.ro
Dragostea cu NĂBĂDĂI dintre Brâncuşi şi Maria Tănase. Cum l-a făcut de RÂS Maria pe Constantin chiar de faţă cu Roosevelt - VIDEO Dragostea cu NĂBĂDĂI dintre Brâncuşi şi Maria Tănase. Cum l-a făcut de RÂS Maria pe Constantin chiar de faţă cu Roosevelt - VIDEO
BESTIA din Siberia, cel mai ODIOS criminal: ''Poate sunt cel mai rău CRIMINAL în serie din istorie, dar am fost un soţ şi tată bun''
TRINUGHIUL BERMUDELOR nu este unic! În acest loc STRANIU au dispărut 16.000 de oameni. Ce se întâmplă în zona BLESTEMATĂ
Go4it.ro
Telefonul tău nu are jack audio de 3,5 mm? Iată topul celor mai bune căşti Bluetooth pe care le-am folosit până acum Telefonul tău nu are jack audio de 3,5 mm? Iată topul celor mai bune căşti Bluetooth pe care le-am folosit până acum
Nu foloseşte gantere, băncuţe sau haltere. Acest ROMÂN a uimit lumea cu modul în care „s-a umplut” de muşchi. „Genial! Noi, ceilalţi, nu avem scuze” [VIDEO]
Această femeie a mers la mai multe magazine de haine prezente şi în România - H&M, Zara - şi a intrat în cabinele de probă. A scos telefonul şi a descoperit CEVA. „Tare! Voi fi şi eu atentă când mai merg” [FOTO]
Csid.ro
14 zile pentru starea de bine: ce am câştigat după programul de dietă şi sport coordonat de Cori Grămescu
Faci sport? Iată adevărul despre hidratare, proteine şi gustări sănătoase!
10 beneficii dovedite ale sportului

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.